З 1 березня в Україні проведуть масштабне підвищення пенсій

В Україні перерахують всі пенсії.

В Україні з 1 березня перерахують всі пенсії з урахуванням оновленого показника зарплати (його підвищать на 50% від зростання зарплат за три роки плюс 50% інфляції). Надбавку від 500 грн зможуть отримати українці, які на даний момент мають пенсії від 4,2 тис. грн, інформує Ukr.Media.

У формулі розрахунку фігурують лише три показника: стаж, середня зарплата по країні, власна зарплата. Для прикладу, в минулому році підвищили пенсії приблизно на 9%, а середня зарплата зросла приблизно на 25%. Відповідно, ті пенсіонери, які пізніше вийшли на заслужений відпочинок, при розрахунку мали показники зарплати вище.

Це призводить до так званого «застарівання виплат». Кабінет міністрів в рамках пенсійної реформи ввів автоматичний перерахунок виплат з урахуванням оновлених зарплат. І вже через кілька тижнів, 1 березня, відбудеться обіцяне підвищення.

За законом рахують таким чином: обчислюють відсоток середнього зросту заробітної плати за минулі три роки, ділять його навпіл і додають половину від минулорічної інфляції. Орієнтовно це може бути близько 12-17%. На такий рівень і зростуть пенсії.