Загарбник Криму. ЗСУ потопили Орськ у БердянськуСюжет

Загарбник Криму. ЗСУ потопили Орськ у БердянськуСюжет

Фото: ВМС Украины Російський БДК Орськ потоплений у Бердянську

Окупанти називали захід цього корабля в український порт «епохальною подією» та мали на нього великі плани.

  Військово-морські сили Збройних сил України повідомили про знищення в окупованому Росією Бердянську великого десантного корабля Орськ Чорноморського флоту РФ. Орськ став першим кораблем окупантів, що увійшли до міського порту після початку гарячої фази війни.   Орськ доставив до Бердянська військову техніку. Він міг перевозити до 20 танків, 45 бронетранспортерів та 400 десантників, за даними Міноборони України. Імовірно, корабель брав участь у захопленні Криму. розповідає подробиці.      

Коригувальником вогню став російський пропагандист

  Рано-вранці 24 березня в захопленому російськими силами порту міста Бердянськ було знищено десантний корабель Орськ Чорноморського флоту РФ. Пожежа перекинулася на інші кораблі, пальне (знищено резервуар на три тисячі тонн) та боєприпаси.   Що саме викликало загоряння та вогонь на борту корабля, наразі невідомо. Експерти припускають, що це міг бути тактичний ракетний комплекс Точка-У. Немає інформації і про жертв та кількість можливої ​​знищеної військової техніки та зброї на Орську.   У ВМС розповіли деталі того, що сталося із двома іншими кораблями. «На Саратові пожежа здетонувала БК (боєкомплект). На Новочеркаську троє загиблих і троє поранених», — повідомили українські сили. За даними військових, після пожежі кораблі залишили порт.     У проросійських Telegram-каналах зазначається, що під вогонь потрапили БДК Саратов, Цезар Куніков та Новочеркаськ. На Саратові локальна пожежа у кормовій частині із загрозою вибуху боєкомплекту. Корабель притоплений на глибині п’ять метрів.   Голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко повідомив, що українським військовим знищити Орськ «допомогли» пропагандисти телеканалу Міноборони РФ Зірка.   Як написав Дейнеко на своїй сторінці у Facebook, у спеціальній номінації «Кац**ський пропагандон року — гордість України», переміг Валентин Гвоздєв із телеканалу Звезда«.   «За це він отримує прикордонну нагороду в конкурсі Смарагдова ліра, метою якого є утвердження ідеї розвитку незалежної України та пропаганда територіальної цілісності нашої Батьківщини. А перемагає він із детальним телевізійним сюжетом про великий десантний корабель Орськ Чорноморського флоту в порту Бердянська…», — написав голова Держприкордонслужби.

  Кореспондент Крим.Реалії повідомив, що Орськ перебував на сьомому причалі морського порту Бердянська. «Від першого потужного вибуху в деяких будинках, розташованих на ближніх вулицях до порту, вибило шибки, вибух відчувався в приватних будинках на відстані понад кілометр від порту», — розповів він.   Керівник моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та головний редактор порталу BlackSeaNews Андрій Клименко у коментарі Крим. Реалії висловив думку, що після вибуху та пожежі порт Бердянська якийсь час не зможе функціонувати у повному обсязі.   «Орськ, зважаючи на все, затонув або притоплений. Швидше за все, як мінімум, кілька днів порт не зможе приймати судна… Якщо вибухом пошкоджені резервуари з нафтою або резервуари для олії, то можна говорити, що якийсь час не функціонуватимуть причали №3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. Теоретично, можуть залишитися неушкодженими причали 1 та 2″, — пояснив експерт.        

Орки на Орськ покладали великі плани

  Напередодні російські ЗМІ писали, які плани на Орськ покладають окупанти.   Нагадаємо, Бердянськ, розміщений на захід від обложеного порту Маріуполя, був захоплений через чотири дні після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.   Росія каже, що використала порт як базу для перевезення обладнання для своїх військ.   Телебачення російської армії називало прибуття Орська до Бердянська минулого тижня «епічною подією», оскільки це був перший пришвартований там російський військовий корабель.   На кадрах безпілотника, знятих репортером російського держтелебачення Мурадом Газдієвим, видно, як із Орська у порту Бердянська вивантажують БТР. Бронемашини мали використовувати для посилення російських військ, йдеться в сюжеті.

  Великий десантно-транспортний корабель Орськ проекту 1171 року, водотоннажністю 4,5 тисячі тонн, був випущений у 1960-х у Калінінграді.   За даними з відкритих джерел, корабель обладнаний здвоєною 57-міліметровою артилерійською установкою ЗІФ-31Б. На борту можуть розташовуватися до 1,5 тонн техніки і вантажів, корабель може перевозити до 20 танків, місткість до 300-425 осіб.   Орськ був задіяний у різних операціях та військових навчаннях. «За час бойових служб у зоні військових конфліктів на Близькому Сході, виконав завдання з перевезення миротворців до Югославії, перевезення гуманітарних вантажів до Гвінеї, Сирії, Болгарії», — повідомляється на російському сайті Flot.com.   У 2020 році волонтери міжнародного розвідувального співтовариства InformNapalm встановили факт участі Орська, який входить до складу 197-ї бригади десантних кораблів Чорноморського флоту РФ, у спецоперації із захоплення Криму.   Наприкінці січня 2022 року Орськ перемістили із Середземного моря до берегів Криму. 24 січня він був помічений у протоці Босфор на шляху до Чорного моря.   Корабель регулярно брав участь у військових навчаннях ЧФ РФ біля берегів окупованого Криму. На початку лютого, за повідомленням порталу BlackSeaNews, у Севастополі проводили тактико-спеціальні навчання з навантаження на Орську та Новочеркаську бойової техніки та особового складу російської морської піхоти.   Російські ЗМІ називали Орськ «першим бойовим кораблем Росії», що зайшов у порт Бердянська і наголошували, що російська армія має намір активно задіяти цей корабель для доставки військової техніки.   Телеканал Звезда 21 березня наголошував, що «конструктивні особливості кораблів проекту 1171 дозволяють проводити розвантаження БТР портовими кранами».   Звезда цитувала неназваного офіцера ЧФ РФ, який назвав прибуття Орська до Бердянська «епохальною подією», яка відкривала «можливості для Чорноморського флоту в логістичних питаннях» і дозволяла «використовувати інфраструктуру порту Бердянськ у повному обсязі».   Російські ЗМІ при цьому зазначали, що «переоцінити можливості використання цього порту важко. Тепер південний фланг проведення спеціальної операції будь-якої миті може отримати все необхідне, включаючи техніку та боєприпаси».   Є й інший чудовий момент. Командири Саратова та Новочеркаськ зрадили присязі на вірність Україні у 2014 році, повідомило Командування морської піхоти ВМС України на своїй сторінці у Facebook.     Командир Саратова капітан другого рангу Володимир Храмченков – колишній командир середнього десантного корабля Кіровоград українських ВМС, у 2014 році зрадив присязі та перейшов на бік окупантів.   Капітан другого рангу Павлов Юрій Вікторович, командир Новочеркаська, на час зради був старшим помічником командира великого десантного корабля Костянтин Ольшанський.   «Сьогодні всі ми бачили, як кораблі кивали п’ятами з порту Бердянська», — йдеться у повідомленні.      

Джерело