Зеленський: Росія розуміє лише мову санкцій

Зеленський: Росія розуміє лише мову санкцій

Фото: Twitter/Володимир Зеленський Зеленський виступив перед парламентом Швеції

Український президент виступив перед парламентом Швеції, закликавши запроваджувати нові санкції проти РФ.

Санкції проти Росії мають прийматися щотижня, іншої мови вона не розуміє, заявив президент України Володимир Зеленський, виступаючи по відеозв’язку у парламенті Швеції у четвер, 24 березня.

«Бо іншої мови, ніж ефективні санкції, керівництво Росії не розуміє. Але щоб мир настав раніше, санкційні пакети щодо Росії повинні застосовуватися щотижня», — сказав він.

«Жодного бареля російської нафти! Жодного заходу російських кораблів у ваші порти! Жодного євро податків ваших компаній у Росії! Військова машина Росії має залишитися без засобів для існування», — заявив Зеленський шведським депутатам.

Президент подякував Швеції за надання Україні зброї.

Він попередив, що Росія не зупиниться в Україні. «Росія пішла війною проти України, тому що сподівається піти далі до Європи. Сподівається на знищення свободи далі в Європі. Це фундаментальний виклик для європейської системи безпеки», — заявив Зеленський.

За його словами, напавши на Україну, «російське керівництво вирішило, що нібито може пересуватися в часі, скасувати 21-е століття і діяти за часів тоталітарних ідеологій».

«Якби Україна не встояла, не змогла б захищатися, то це б означало, що програло б все те, що ми живі сучасні люди цінуємо, все те, що цінують усі вільні люди в будь-якій державі. Це означало б, що всі сусіди Росії у небезпеці. Це означало б, що ви в небезпеці, тому що тільки море відокремлює вас від цієї агресивної політики Росії. А російські пропагандисти вже обговорюють в ефірах державного телебачення, як Росія окупує, зокрема, і ваш острів Готланд», — сказав він.

«І як утримуватиме його під своїм контролем десятиліттями, показуючи це росіянам на карті, демонструючи напрямки наступу. Ви запитаєте, з якою метою. Вони кажуть, що для Росії буде вигідним розмістити на Готланді протиповітряну оборону і військову базу для прикриття захоплення держав Балтії», — додав президент.

Зеленський також закликав шведських парламентаріїв подивитися на наслідки російської агресії в Україні.

«8 років війни на сході. Окупація Криму, репресії, знущання з людей, придушення будь-яких проявів свободи та різноманітності… Місяць повномасштабної війни. Тотальна жорстокість. Бомбардування мирних міст. Викрадення дітей. Примусове вивезення дітей та дорослих до Росії. Масштабне мародерство російськими військовими. Знищено десятки тисяч будинків, квартир», — підсумував глава держави.

Зазначимо, що перед виступом у парламенті Швеції Зеленський виступив на саміті НАТО.

Джерело