Зеленський розповів, хто може замінити Луценка

Президент назвав Руслана Рябошапку «крутим фахівцем».

Президент Володимир Зеленський розповів, що розглядає кандидатуру заступника голови Офісу президента Руслана Рябошапка як нового Генерального прокурора. Про це глава держави заявив у ході брифінгу на честь річниці смерті журналіста Павла Шеремета у вівторок, 23 липня, інформує Ukr.Media.

За словами гаранта конституції, Україні потрібна заміна Юрія Луценка на посаді генпрокурора. «Один з варіантів, один з претендентів. Я з самого початку говорив, що Рябошапка — крутий спеціаліст, я бачу його одним з претендентів», — розповів Зеленський.

Нагадаємо, що в кінці травня 2019 року Руслан Рябошапка став заступником глави адміністрації президента. Руслан Рябошапка — один з найдосвідченіших в новій адміністрації президента. Він встиг побувати на різних посадах в Мін'юсті.

У 2010 році очолив Бюро з питань антикорупційної політики при уряді України, проте через рік бюро скасували. До жовтня 2013 року Рябошапка працював у Миколи Азарова заступником голови департаменту юридичного забезпечення. Потім він почав працювати в українському філіалі Transparency International, а після зміни влади в 2014 році став заступником міністра юстиції. До речі, там він працював ще з однією людиною з нинішньої Зе-команди, Олександром Данилюком, над створенням НАБУ.

У 2016 році Рябошапку обрали членом Нацагентства з попередження корупції, звідки він пішов у результаті конфлікту з Наталією Корчак, яка очолює НАЗК.

Раніше, Зеленський звертався до Верховної Ради з проханням невідкладно розглянути подання про звільнення генерального прокурора Юрія Луценка. Додамо, чинний Генеральний прокурор України Юрій Луценко по закінченню виборів пішов у відпустку. Обов'язки Генпрокурора виконуватиме перший заступник — Дмитро Сторожук.

Варто зазначити, що Рада суддів України заявляла про тиск з боку Офісу президента України на членів організації. За словами голови цієї ради, 19 червня, під час зустрічі з Рябошапкою було продемонстровано бажання підірвати довіру до судової гілки влади та її здатності самостійно приймати рішення, які закріплені в Конституції та українських законах.

Руслан Рябошапка у відповідь заявив, що готовий подати до суду на голову Ради суддів України Олега Ткачука, який заявив про тиск на суддів з боку співробітників президентської канцелярії.