Згідно з новою постановою Кабміну, українці зможуть не платити за неякісні комунальні послуги

Мешканці отримали механізм перерахунку за "комуналку".

Українці, які проживають у багатоквартирних будинках, отримали можливість стягнути з управителя будинку гроші за ненадані чи неякісні комунальні послуги — Кабмін своєю постановою №482 від 5 червня зрівняв кербудів в обов'язках з іншими постачальниками компослуг — тепла, води, електроенергії, газу, прибиральниками сміття, інформує Ukr.Media.

Експерти кажуть, що добитися справедливості можна, але, якщо мова йде про великі суми, доведеться йти до суду.

Нагадаємо, за законом про реформу у сфері ЖКП, управителем може бути фізособа, яка має на це ліцензію, або, що на сьогодні набагато більш поширено — керуюча компанія (колишній жек). В обов'язки управителя входить: належне утримання будинку та прибудинкової території (прибирання в під'їздах та біля будинків, догляд за зеленими насадженнями), купівля електроенергії для освітлення місць загального користування і роботи ліфтів, поточний ремонт (дахи, двері, вікна тощо). Цей документ доповнив постанову №1145, прийняту 27.12.2018 і стосується постачальників інших видів послуг (див. вище). Тепер незадоволені мешканці можуть стягнути свої кровні не тільки за теплу, а не гарячу воду з крана і холод взимку в квартирах, але і за брудні під'їзди і протікаючий дах. Але зате управитель має право залишити собі зекономлені кошти, якщо витрати на його послуги виявляться меншими, ніж оплата за тарифами (вдалося купити дешевше лампочки в під'їзди або з-за дощів не витрачати воду на полив газонів).

Як видно з нової постанови, для перерахунку оплати управителю мешканцям треба чинити так само, як і для вимоги перерахунку за інші види послуг. Перш за все, необхідно скласти акт-претензію встановленої форми (затверджено постановою №1145), яку підписують управитель і споживач (мешканець). Наприклад, в акті можуть зафіксувати, що в під'їзді тиждень не працює ліфт, тому оплата за його користування повинна бути зменшена. У разі, коли управитель не прийшов на перевірку або відмовляється підписувати акт-претензію, його можуть підписати не менше ніж двоє мешканців і передати під розпис управителю. Якщо претензія мешканців буде задоволена, гроші за невиконані послуги їм не повернуть на руки, а зарахують у рахунок оплати рахунків на утримання прибудинкової території в майбутньому місяці. Відмову в задоволенні претензії можна оскаржити в суді.

Фахівці у сфері ЖКГ схвалюють постанову, але кажуть, що на практиці реалізувати те, що в ній написано, буде непросто.

«Управителя зобов'язали пред'явити скаржникам документи про виконання управителем роботи: наряди, табелі робочого часу, зарплатні відомості, акти про списання матеріалів тощо, як доказ, що робота виконана, — говорить експерт у сфері ЖКГ Андрій Нікончук. — Але, як кажуть, папір все стерпить. Вважаю, що мешканці загрузнуть в бюрократичному листуванні та махнуть рукою на свої вимоги за перерахунком, особливо якщо сума невелика. Відносини з управителем будуть зіпсовані, а домогтися серйозної компенсації навряд чи вийде без суду».

А от юрист Володимир Столітній вважає, що якщо акт-претензія оформлена правильно, то до суду справа може й не дійти:

«Законом встановлено, що навіть при відмові з боку управителя визнати претензію її документування мешканцями має юридичну силу. Тобто суд зобов'язаний на підставі акта-претензії задовольнити позов про перерахунок оплати за послугу. Інша справа, що ця норма діє лише півроку і немає серйозної судової практики, щоб зрозуміти, як чинять судді в таких ситуаціях. Складніше буде добитися виконання рішення суду, особливо якщо мова йде про великі суми. Наприклад, усі мешканці будинку (50-60 позивачів) вимагають перерахунку оплати за прибудинкову територію, це може бути 10 тис. грн і більше. Але якщо мешканці організовуються, то з часом управителі стануть виконувати свою роботу так, щоб на них не подали в суд».

З 10 червня українцям почали нараховувати пеню за борги за компослуги, які утворилися після 1 травня. Тобто ті, хто досі не оплатив рахунки за квітень, будуть змушені заплатити за них більше. Нагадаємо, за кожен день прострочення стягується штраф у розмірі 0,01% суми боргу, або 3,6% за рік, що більш ніж удвічі нижче річної інфляції. Надалі пеню нараховуватимуть, починаючи з 20-го числа наступного за звітним місяця. Тобто за рахунками за травень почне «капати» штраф з 21 червня. При цьому постачальник сам буде визначати розмір пені, а якщо держава не виплатила субсидію, яка покладена, пеню не нарахують. За підрахунками економіста Олександра Охріменка, при боргу в 2000 грн за місяць набіжить всього 6 грн пені, за рік — майже 73 грн. Але якщо не платити по 2000 грн щомісяця цілий рік, то в результаті пеня становитиме 470 грн при сумі основного боргу 24 тис. грн. Цікаво, що пеню не схвалив… міністр соцполітики Андрій Рева, який заявив:

«Я розумію, наскільки неприємно людям, що їм будуть нараховувати якусь пеню. Подивимося, як цей механізм буде діяти».