ЗСУ підбили фрегат Адмірал Макаров. Що відомоСюжет

ЗСУ підбили фрегат Адмірал Макаров. Що відомоСюжет

Фото: RFE/RL Адмірал Макаров у бухті Севастополя

Другий після Москви за потужністю корабель Чорноморського флоту РФ спалахнув після удару Нептунами біля острова Зміїний, пишуть ЗМІ.

  Збройні сили України слідом за крейсером Москва відправили фрегат Адмірал Макаров, який обстрілював українську територію ракетами Калібр. Інформація про це почала з’являтися в соціальних мережах ще вчора, а у зведенні Генштабу ЗСУ кількість знищених кораблів зросла на один. Сьогодні про це почала писати преса.   За попередніми даними, Адмірал Макаров, на борту якого могли бути близько 200 осіб, був підбитий українськими ракетами Нептун в районі острова Зміїний, де днями Росія втратила також два катери Раптор. Загалом на рахунку українців уже 11 ворожих суден. розповідає подробиці.     Що відомо про Адмірала Макарова   Російський фрегат типу Буревісник горить поблизу окупованого острова Зміїний на Одещині. Про це 6 травня написало місцеве видання Думська без зазначення конкретних джерел.   «Інформація про вибух на кораблі з’явилася в соцмережах ще вчора ввечері. Сьогодні ми отримали підтвердження, що такий інцидент справді стався», — написала Думська.   Поблизу місця інциденту зараз літають російські військові літаки. На допомогу кораблю, стверджує видання, із Криму попрямували рятувальні судна.   Думська також опублікувала фотографію із супутника, який зафіксував пожежу на кораблі.  

ЗСУ підбили фрегат Адмірал Макаров. Що відомоСюжет

Пожежа на Адміралі Макарові     Пізніше Думська з посиланням на «неофіційні російські джерела» повідомила, що «неприємності спіткали новий ракетний фрегат Адмірал Макаров». «Корабель сильно пошкоджений, але залишається на плаву. Поки що», — додало видання.   За даними нардепа Олексія Гончаренка, корабель Адмірал Макаров було підбито українськими ракетами Нептун.   «Бог морів мститься кривдникам України. Фрегат Адмірал Макаров був закладений у лютому 2012-го на суднобудівному заводі Янтарь у Калінінграді, спущений на воду у вересні 2015-го. А у 2022-му, коли взяв участь у вбивстві українців, отримав від Бога морів. Поки ще не вирушив слідом за Москвою, але важко розгойдатися, а далі легко», — написав він у соцмережах.   У щоденному зведенні Генштабу ЗСУ 6 травня повідомлялося, що за останню добу російські війська втратили один корабель чи катер. Але подробиць у Генштабі, як і зазвичай, не дали.   Кремль відповів на повідомлення про удар по Адміралу Макарову, що про це нічого не знають.   Фрегати проекту 11356 Буревісник – найсучасніші бойові кораблі в складі Чорноморського флоту РФ. Загалом у Росії три таких кораблі, і всі вони в ЧФ РФ. Кожен такий фрегат може нести до восьми крилатих ракет типу Калібр.   Після загибелі крейсера Москва саме фрегати проекту 11356 стали кораблями з найпотужнішими системами протиповітряної оборони на ЧФ РФ – по 24 ракети морського варіанта ЗРК Бук на кожен корабель.   Постійне місце базування Адмірала Макарова – окупований Севастополь. З 2018 року фрегат неодноразово виконував «бойові завдання» в складі Оперативного з’єднання ВМФ Росії у Середземному морі – брав участь у російській військовій кампанії в Сирії.   Після початку повномасштабного російського вторгнення у лютому 2022 року фрегат Адмірал Макаров обстрілював територію України крилатими ракетами Калібр.   В Одеській ОВА неодноразово говорили, що російські кораблі, оснащені цими ракетами і дислоковані в Чорному морі, становлять постійну загрозу українській території.   6 травня американський Forbes писав, що Адмірал Макаров – чи не найвагоміша ціль на сьогодні для українських ракетних військ і артилерії.   «Є свідчення того, що капітан Адмірала Макарова докладав усіх зусиль, щоб не допустити його до українського узбережжя», — йдеться в матеріалі.       Докладно про російські кораблі, підбиті ЗСУ, у матеріалі Від Москви до Саратова.     Російські кораблі втекли до Севастополя   За підрахунками ЗСУ, Росія залучила до війни проти України близько 20 морських суден, у тому числі підводні човни, споряджені крилатими ракетами типу Калібр.   На головну базу Чорноморського флоту Росії в Севастополі повернулася більшість бойових кораблів окупантів, у море виведено шість кораблів з ракетами на борту. Про це 4 травня повідомили кореспонденти видання Крим.Реалії.   Журналісти тоді повідомляли, що без урахування протичовнових кораблів, мінних тральщиків, розвідувальних кораблів і суден допоміжного флоту, у морі зараз можуть бути:  

  • два фрегати проекту 11356Р Буревісник
  • два МРК проекту 21631 Буян-М
  • два ракетних катери проекту 1241 Блискавка-1
  • один ВДК проекту 1171 Тапір

  Крім великого десантного корабля, всі вони несуть на борту ракети.  

ЗСУ підбили фрегат Адмірал Макаров. Що відомоСюжет

RFE/RL     Також Крим.Реалії повідомили, що п’ять із шести дизель-електричних підводних човнів проекту 636.3 Варшав’янка, що входять до складу четвертої окремої бригади підводних човнів ЧФ РФ, зараз перебувають у морі.   Крім мінно-торпедного озброєння, підводні човни типу Варшав’янка несуть крилаті ракети типу Калібр, що застосовуються, у різних модифікаціях, по морських і наземних цілях. Кожен підводний човен озброєний чотирма такими ракетами.  

ЗСУ підбили фрегат Адмірал Макаров. Що відомоСюжет

RFE/RL     За останні дні, з 26 квітня, було завдано серію ударів по російських окупаційних військах на острові Зміїний. Зокрема, на світанку 2 травня біля острова було знищено два російських катери типу Раптор. Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.   «Працює байрактар! Разом – до перемоги!» – лаконічно прокоментував головнокомандувач.  

  Один з катерів отримав плануючу бомбу з безпілотника Bayraktar TB2 на Дамському пляжі, другий — на південний схід у відкритому морі.   Раптор – патрульний катер, який вважають найшвидшим судном на озброєнні ВМС країни-агресора.  

ЗСУ підбили фрегат Адмірал Макаров. Що відомоСюжет

Що відомо про катер Раптор     Крім того, 6 травня оперативне командування Південь показало роботу Bayraktar TB2 по російській техніці на острові Зміїний.   На опублікованому відео високої роздільної здатності видно, як після наведення вибухають позиції окупантів.  

 

  Москву знищили завдяки розвідданим США   США надали Україні розвідувальні дані, завдяки яким у середині квітня українські сили змогли завдати удару по ракетному крейсеру Москва. Про це 6 травня повідомили джерела NBC News, Washington Post, New York Times і CNN.   ЗСУ випустили ракети по крейсеру, спочатку запросивши в американців інформацію про нього, написали видання. За їхніми даними, саме США допомогли впізнати крейсер і визначити його місцезнаходження, щоб прицілитися, а рішення про удар ухвалили українські військові.   Джерела стверджують, що Сполучені Штати заздалегідь не знали, що Україна збирається вдарити по крейсеру, і не брали участі в прийнятті рішення про удар.   Водночас два військових джерела NYT і джерела CNN наголосили, що Україна самостійно виявила Москву, а США лише підтвердили правильність українських розвідданих.   Співрозмовники американських видань підтвердили, що Москву було підбито Нептунами, надалі корабель спалахнув і затонув.   Прес-секретар американського міністерства оборони Джон Кірбі заявив, що США не надавали «конкретної інформації для цілевказівки» на Москву. Він також заявив, що рішення про обстріл російського крейсера українці прийняли самі і Вашингтон про це не знав.   У Раді національної безпеки США публікації назвали безвідповідальними.   Тим часом видання Washington Post ще до заяви Кірбі відзначило особливе значення формулювання «інформація для цілевказівки» (targeting information), яку прес-секретар Пентагону використовує вже не вперше.   «З точки зору США, якщо Україна отримує розвіддані і потім сама вирішує вжити дій з метою оборони країни, то США не надавали їй інформацію «для цілевказівки», яка вказувала, кого або що атакувати», — йдеться в статті.   А в Росії вкотре підтверджується приповідка: «Батьківщина тебе кине, синку». Батькам загиблих моряків Москви кажуть, що крейсер не брав участі в «спецоперації», а їхні діти — «оголошені безвісно відсутніми у військовій частині».   Про це повідомив Дмитро Шкребець, батько зниклого безвісти солдата-строковика Єгора Шкребця, який здобув популярність у ЗМІ ще в перші дні загибелі Москви.   Військова прокуратура Чорноморського флоту РФ відповіла на його запит, що крейсер Москва не входив у територіальні води України і «не був включений до переліку військових з’єднань і частин, що залучаються до участі в спеціальній військовій операції».   У листі йдеться, що офіційно Єгор Шкребець «оголошений безвісно відсутнім у військовій частині», а пошукові роботи не дали результату.

 

13 квітня російська влада заявила, що на флагмані Чорноморського флоту РФ спалахнула пожежа, яка дала здетонувати боєзапасу. Наступного дня вони повідомили, що корабель затонув під час буксирування до Севастополя.   22 квітня міністерство оборони Росії повідомило, що внаслідок цієї пожежі один член екіпажу загинув і ще 27 «зникли безвісти». З того часу повідомлень про те, що цих людей знайшли живими чи мертвими, не надходило.   Причини пожежі російська влада також не називала.   За різними оцінками, чисельність екіпажу Москви становила від 416 до 680 осіб. Остання оцінка була подана в описі флагмана ЧФ РФ на сайті міноборони Росії, але наразі цієї сторінки там немає. Екіпаж чисельністю 680 осіб служить також на схожому за характеристиками й озброєнням флагмані Тихоокеанського флоту РФ крейсері Варяг.   Докладно про долю екіпажу Москви в матеріалі Зникли на борту.    

Джерело