Без натискання кнопки — обдарований школяр зі Здолбунова удосконалив програму «Повітряна тривога» (ВІДЕО)

На Рівненщині школяр удосконалив «Повітряну тривогу». Його програма самостійно заходить на сайт, перевіряє чи є тривога в області і автоматично вмикає її на адмінбудівлі навчального закладу. Тепер працівникам школи не потрібно постійно чергувати і натискати на кнопку. Винахід школяра вже перевірили кіберполіцейські. Порушень не знайшли, більш того запропонували роботу майбутньому обдарованому програмісту.

Написав за ніч, тестував тиждень. Власну програму "Повітряна тривога" 9-класник Юрій розробив для рідної школи, у Здолбунові. Програма автоматично сповіщає про сигнал повітряної тривоги, а також щоденний відлік хвилин мовчання та гімн України. Головне щоб комп’ютер, на якому встановлена програма, був постійно ввімкнутий.

Юрій показує, як діє його програма на шкільному комп’ютері. В її основі 200 рядків, написаних мовою програмування Пайтон. Ідея школяра проста: програма зчитує інформацію з мапи повітряних тривог та автоматично вмикає оповіщення тривоги.

На школі, у якій навчається Юрій, встановлені гучномовці. Вони сповіщають про тривогу для цілого мікрорайону Здолбунова. Педагоги радіють, адже завдяки винаходу, їм тепер не потрібно цілодобово чергувати у школі.

Юрій нині удосконалює програму. Пише алгоритм, який дозволить обирати інші області України. Це дасть можливість користуватися ідеєю за межами регіону. Школяр займається програмуванням вже не перший рік. Створити власну "повітряну тривогу" запропонувала його вчитель і водночас директор школи. Каже, сумнівів не виникало, хто з учнів має її розробити.

Розробку юного та обдарованого програміста відзначили кіберполіцейські Рівненщини. Під час тестування програми жодних порушень законодавства не виявили.

Юрій пообіцяв подумати, а поки буде оформляти авторські права на програму сповіщення. Винаходом школяра зацікавились й інші міста України. Вже неодноразово звертались за консультацією у навчальний заклад Здолбунова.