Дерусифікація: у Рівному триває збір пропозицій для нових назв вулиць

У Рівному триває збір пропозицій для нових назв вулиць, назви яких пов’язані з історичними та культурними діячами країни-агресора. Як розповіла начальниця Управління культури і туризму Рівненської міської ради Наталія Лозовська, свої варіанти вже подали понад 400 рівнян.

"Варто сказати, що рівняни підійшли до справи відповідально. Тому не просто обирали одну вулицю і пропонували як замінити її назву, а подавали варіанти практично на всі вулиці переліку. Значна частина пропозицій пов’язана із поверненням історичних, досовєцьких назв 20-30-х років минулого століття. Так, до прикладу, вулиці Бородіна пропонують повернути стару назву — Дівоча, Герцена — Обозова, Достоєвського — Новоміська, Лєрмонтова — Казимира Любомирського, Гагаріна — Житинська," — розповідає Наталія Лозовська.

Також серед пропозицій називати вулиці іменами сучасних героїв або ж людей, які тривалий час жили у Рівному, наприклад, Грицько Чубай, Зузанна Ґінчанка, Томаш Оскар Сосновський та інші.

Пропонують також назвати вулиці іменами Бориса Джонсона, Андрія Хливнюка чи Сергія Притули. Щоправда, за словами Наталії Лозховської, ці назви доведеться відкинути, бо ж у місті немає традиції називати вулицями іменами живих.

Серед пріоритетних назв і так звані нейтральні, які залишаться на довгі роки, наприклад, Єдності, Славна, Європейська та інші. До слова, подавати свої варіанти назв вулиць можна до 26 квітня включно. Для цього потрібно перейти за посиланням https://forms.gle/3dxABP2K8EWF6UU8A

Джерело: Рівненська міська рада