Які штами грипу очікують у сезоні 2022-2023

Грип та гостра респіраторна вірусна інфекція займають перше місце по частоті та кількості випадків всіх інфекційних захворювань.

Відповідно до загальних результатів вивчення циркулюючих штамів вірусу грипу Всесвітня організація охорони здоров′я прогнозує циркуляцію в сезоні 2022-2023 років наступних штамів вірусів:

  • вірус, подібний A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний до A/Darwin/9/2021 (H3N2);
  • вірус, подібний до B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria);
  • вірус, подібний до B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata)

Усі зазначені штами ввійшли до складу актуальних сезонних вакцин проти грипу.

Управління охорони здоров’я м.Рівне нагадує: найбільш ефективним способом профілактики грипу є вакцинація.

Вакцину необхідно придбати в аптечній мережі, що знаходиться на території закладів охорони здоров′я міста з метою збереження „холодового ланцюга”. В кабінеті щеплень необхідно пред’являти чек, де вказано час та дату придбання вакцини.

Перелік закладів охорони здоров’я Рівненської міської ради та графік роботи кабінетів щеплень, що проводять вакцинацію від грипу, доступний на нашому сайті www.medrivne.com.ua або ж за посиланням: http://surl.li/cygeh .

Нагадаємо, що вакцинація від грипу не входить до календаря профілактичних щеплень та імунобіологічний препарат не закуповується за кошти держави. Однак, вакцинація від грипу є рекомендованою Міністерство охорони здоров’я України, а зокрема для осіб із груп ризику.

З метою індивідуального захисту та попередження розвитку важких ускладнень рекомендовано у передепідемічному періоді проводити щеплення проти грипу (починаючи з вересня та протягом усього сезону). Особливо слід звернути увагу на щеплення осіб, які належать до груп ризику (контактують з великою кількістю населення).

За інформацією Рівненської міської ради.