МАГАТЕ втратила зв’язок: на Хмельницькій та Рівненській АЕС зареєстрували відключення енергоблоків

Рівненська АЕС (фото з сайту «Енергоатом»)

Хмельницька АЕС відключила всі енергоблоки, а Рівненська АЕС один з чотирьох. Це сталося через втрату доступу до електромережі, повідомляє МАГАТЕ.

— Хмельницька АЕС в Україні втратила будь-який доступ до електричної мережі вчора через військові атаки на країну, що змусило її тимчасово переключитися на дизельні генератори для живлення, – заявили в агентстві з посиланням на його генерального директора Рафаеля Ґроссі.

Підключення ХАЕС до електромережі було повністю втрачено о 18:35 за місцевим часом 15 листопада після того, як протягом двох з половиною годин через ракетні обстріли енергетичної інфраструктури країни були втрачені чотири діючі лінії електропередач. повідомили в МАГАТЕ. 

У цей період було зупинено два реактори станції, що призупинило подачу електроенергії домогосподарствам, заводам тощо.

Рівненська АЕС, за інформацією МАГАТЕ, втратила зв’язок з однією зі своїх ліній потужністю в 750 кіловатів після обстрілів. Один із чотирьох енергоблоків був автоматично відключений. Сьогодні вранці станція збільшила потужність одного з трьох енергоблоків, які працюють, щоб продовжити енергопостачання.

Це був дуже тривожний розвиток подій. Це показує потенційні ризики для ядерної безпеки та безпеки, з якими стикаються всі ядерні об’єкти України під час цієї жахливої війни, — заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Джерело