На чию честь назвали дерусифіковану вулицю Рівного: митрополит Борецький

Рівненська міська рада разом із управлінням культури і туризму продовжують розповідати, чиї імена носитимуть дерусифіковані вулиці Рівного.

Рішенням сесії Рівненської міської ради від 08 липня 2022 року №2144 «Про перейменування та найменування вулиць у місті Рівному та в селищі міського типу Квасилові» вулицю Тургенєва перейменовано на вулицю Митрополита Борецького.

Борецький Йов (1560-1631). Іван Матвійович Борецький, у чернецтві — Йов (Іов),— видатний представник української педагогічної думки і громадський діяч кінця XVI – початку XVII ст. Український православний церковний діяч, полеміст, письменник, митрополит Київський, Галицький і всієї Русі, ректор Львівської братської школи, перший ректор Київської братської школи, духовний та політичний наставник Петра Могили.
Митрополит Борецький перебував у центрі багатьох політичних подій того часу. Він добився королівської грамоти (1629 р.), за якою було визнано й затверджено Київське братство. Спираючись на широкі народні маси, особливо на запорізьке козацтво, вживав заходів, аби ліквідувати конфесійний розкол в Україні.

Свою педагогічну та літературно-публіцистичну діяльність він пов’язував з боротьбою українського народу проти денаціоналізації, прагнув пробудити в ньому національну самосвідомість і тим самим активізувати національно-визвольні змагання. Був прихильником організації українських шкіл за зразком католицьких.

Приєднаний до лику святих в УПЦ КП у 2008 році.

За інформацією Рівненської міської ради.