Сьогодні йому мало бути 35: загинув воїн, для якого після Маріуполя Рівне стало другим домом

У Рівному попрощаються з загиблим Героєм Максимом Кліменком

Максим Кліменко народився у Маріуполі.

— Він був справжнім патріотом України, вся сім’я така. Вишиванка, українська мова — для них це були вагомі речі у фактично російськомовному Маріуполі.

 

Він був готовий відстоювати свою землю, що врешті й зробив.

 

А поки ще було мирно, проводив лагідну українізацію — збираємось разом кіно подивитися, а Максим так спокійно: «Давай дивитися, тільки з українським перекладом», — пригадує моменти з мирного життя дружина Героя Анна.

Війна застала родину раптово. Проте в сім’ї до останнього сподівалися, що це не триватиме довго.

— Ми жили на краю Маріуполя. Саме туди в першу чергу зайшли росіяни. Зникло світло, вода, зв’язок. Ми не знали, де наші рідні, чи живі вони… Так минув майже місяць.

 

Постійно думали про те, як виїхати. Єдиним джерелом інформації було радіо в машині — ми заводили її, вмикали радіо і ледь не щодня чули, що росіяни обстріляли колону з мирними людьми…

 

Було страшно, адже з нами діти — наш з Максимом син, якому зараз 3 з половиною роки, наші близькі теж з дитиною… А наприкінці березня прийшов колега Макса, сказав, що вони будуть намагатися виїхати, ми вирішили їхати з ними, — продовжує Анна.

Цей шлях був надзвичайно довгим. Колони автівок постійно затримували на блокпостах російській військові. Рівне для зупинки й подальшого життя обрала саме Анна.

— Місто спокійне, людей не так багато, як у Львові чи Києві, життя доступне… Так і оселилися.

Максим відразу пішов ставати на облік у військкомат. Йому сказали: «йди, живи, працюй, а коли знадобишся, ми тебе покличемо». Він влаштувався на роботу ливарником. А в листопаді його мобілізували. 

Солдат Максим Кліменко загинув у бою з російськими окупантами 28 лютого 2023 року поблизу села Червонопопівка на Луганщині. Ворог забрав життя Максима саме у день народження Анни. Сьогодні, 13 березня, йому виповнилося б 35…

Прощання з Героєм відбудеться завтра, 14 березня, о 10:00 на майдані Незалежності у Рівному. За тим чин похорону здійснять у Свято-Покровському соборі. Поховають його на кладовищі «Нове».

Джерело