Тисячі гектарів лісу на Рівненщині отримали шанс на порятунок

Селянський ліс на Рівненщині ще двадцять років тому передали у Володимирецький держспецлісгосп, що підпорядкований Мінагрополітики. Втім, розпорядники не стежили за його збереженням, тож ліс спалювали та вирубували.

Жодних протипожежних заходів, догляду, охорони. Розпорядники лісу не сильно переймалися його збереженням, наші ж лісівники не мали на це законних підстав. 6 тисяч гектарів все ж перейшли у постійне користування держави – на ці землі були оформлені речові права. Доля інших майже 10 тис. га тривалий час залишалася невизначеною. У результаті маємо 6 тис. га здорових насаджень на фоні решти, переважно знищених вогнем і нелегальними рубками, – повідомив генеральний директор ДП «Ліси України» Юрій Болоховець.

Він додав, що громади, на території яких розташовані 10 га насаджень, погодилися надати Селянському лісу статус державного.

Полицька сільська рада вже провела інвентаризацію лісових ділянок і розробила технічну документацію на площу 1 218 га. Чекаємо завершення інвентаризації земель. Після чого філія «Рафалівське лісове господарство» розпочне виготовлення речових прав.  Очікуємо рішення від Володимирецької, Рафалівської селищних та Вараської міської рад, на території яких загалом решта 7,9 тис. га Селянського лісу, – додав Юрій Болоховець.

Джерело