«В Рівного з’явився конкурент»: У сусідній області з Леніна зробили Шевченка (ФОТО)

Фото Суспільного

У селі Котлярка Житомирської області провели декомунізацію.

Місцевий художник Володимир Герасимчук з пам’ятника Леніну зробив пам’ятник Тарасу Шевченку.  Попри те, що Українському інституту національної пам’яті нова естетика не сподобалось, там визнали, що формально закон не порушено.

Заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак у коментарі для Суспільного зауважив:

Очевидно, що громада в межах своїх повноважень сама може вирішувати, але питання художнього вираження та естетичних цінностей також повинні враховуватися. З цього погляду, це далеко не найкращий і не оптимальний спосіб як декомунізації, так і вшанування пам’яті Тараса Шевченка.

Ініціаторкою перетворення пам’ятника стала завідувачка місцевого будинку культури Тетяна Петрук. Над пам’ятником художник почав працювати ще у 2017 році. Він змінив підборіддя, кепку – на «Кобзар», а піджак «перекроїв» на пальто.

Комір я доліплював, «Кобзарик» замість кепки. Оббивав і болгаркою пиляв. Шарф я йому доліпив, щоб трохи його змінити. З піджака я робив пальто. Не вдалося змінити пам’ятнику ноги. Тарас Шевченко носив модні туфлі із загостреними носами. Проте, загострити округлі чоботи Леніна не вдалося, – розповів Володимир Герасимчук.

Відомий на Рівненщині мистецтвознавець та реставратор Микола Бендюк відреагував на змінений пам’ятник так:

В Рівного з’явився конкурент!

 

Я вважав що місто Рівне столиця кітчу, але я бачу що житомиряни хочуть перетягнути цей титул собі.

 

Вони до пам’ятника лєніна прикрутили вуса Тараса Григоровича! Жахливо виглядає!!!

 

Таке вже було на Рівненщині. Ще в радянський час голови райкомів партії в Гощі та Корці замовили виготовлення пам’ятників Шевченка з скульптур лєніна. Просто тоді в наявності на складах були тільки лєніни і тому їм там відразу все зробили і привезли як би Шевчека. Правда їм то робили професійні скульптори і виглядало вона не так дико як в Житомирі, – йдеться у повідомленні.

Джерело