Втікала через росію та подолала 4 тисячі кілометрів: історія мешканки Маріуполя, яка зараз живе у Рівному (ВІДЕО)

З окупованого Маріуполя до Рівного — через чотири тисячі кілометрів та чотири державні кордони. Мешканка Маріуполя аби втекти з окупованого міста і опинитись на підконтрольній території України — була змушена поїхати в Росію, а потім побувати у ще двох країнах. Історією своєї подорожі, а також, які жахи довелось пережити у рідному місті, дівчина розповіла нашим журналістам.

Любов Рихлік. Мешканка нині окупованого Маріуполя. Аби втекти з міста і опинитись знов в Україні, дівчина подолала понад 4 тисячі кілометрів. Оскільки, безпечного маршруту евакуації на підконтрольну Україні територію не було їй довелось перетинати російський кордон.

Дізнаються інформацію про минуле, зв’язки з військовими та політичні погляди. Пройшовши усі ці випробування дівчині вдалось потрапити до Естонії.

В окупації Любов пробула більше двох місяців. З початку повномаштабного вторгнення рф до 6 травня. З матір’ю та відчимом, які лишились у місті дівчина має зв’язок. Каже, нині містяни живуть у катастрофічних умовах. Сміття не вивозять, відсутня вода та комунікації, у вщент зруйнованому місті продовольча криза. Понівечені будинки зносять, не розбираючи завали. Тіла загиблих всюди: від вулиць та супермаркетів до моргів, які окупанти облаштовують просто неба.

Через усе це місту загрожу справжня екологічна та епідеміологічна катастрофа. Мешканці, які досі живуть у зруйнованих будинках продовжують гинути внаслідок обвалів. 20-річна дівчина, переживши побачені жахіття, опинившись у Рівному каже, найбільше відчувається контраст у відношенні людей до війни.

Дівчина каже, нині працює над власною книгою про події в її місті, з історій очевидців. На прикінці нашого спілкування розповіла, чому не стала залишатись в Естонії чи Польщі, де для неї були створені усі необхідні умови.