Вулицю «Лермонтова» у Рівному перейменували на вулицю «Казимира Любомирського»

Нещодавно чимало вулиць Рівного отримали нові назви. Десь це данина минулому, а десь — імена новітніх Героїв.

Рішенням сесії Рівненської міської ради від 08 липня 2022 року №2136 «Про перейменування вулиць, площі та найменування скверу в місті Рівному» вулицю Лермонтова перейменовано на вулицю Казимира Любомирського.

Любомирський Казимир Фридерикович (1813-1871). Магнати Любомирські залишили по собі цікаві бувальщини, які нині відкривають нам чимало таємниць і загадок з нашого минулого. Доля п’ятого рівненського князя з династії Любомирських — Казимира Анастасія Кароля — не виняток.

Рівненський князь Казимир Любомирський належав до роду Любомирських – князів, які понад 200 років були власниками міста Рівне. Польський аристократ, освітній діяч, меценат, куратор місцевої гімназії, композитор. Князь Казимир закохався в музику, будучи ще дитиною.

Його талант цінували в Європі – князь отримав популярність композитора ще за життя. Він вміло володів декількома музичними інструментами, влаштовував музичні вечори в своєму рівненському палаці, робив добрі справи для міста та був шанованою людиною. його спадщина налічує понад шість десятків фортепіанних п’єс, пісенні і салонні танцювальні мініатюри.

У 1920-1930 роках вул. Лермонтова носила назву Казимира Любомирського.