Урожай буде на місяць раніше: як виростити велику цибулю на заздрість сусідам?

Цибуля здається доволі невибагливою культурою, тому городники іноді нехтують основними правилами посадки. Здавалося б, про добрива та сівозміну можна не турбуватися, цибуля й сама виросте. А потім настає пора невиправданих очікувань, коли замість якісного урожаю виростають дрібні підгнилі цибулинки.

Як правильно садити цибулю?

Навесні цибулю зазвичай садять на початку травня, а озиму посадку проводять в ще теплий ґрунт – у період з 5 по 20 жовтня.

Глинистий ґрунт може негативно позначитися на розвитку цибулини, тому варто завчасно внести компост, що перепрів, або покращити родючість грядки за допомогою рослин-сидератів.

Основна помилка полягає у надмірній глибині посадки. Цибулю не потрібно сильно заглиблювати, вона росте майже на поверхні ґрунту.

 

Неглибокі посадки сприятимуть кращому росту та тривалішому зберіганню урожаю.

  Правила сівозміни

Не варто нехтувати і правилами сівозміни. Найкраще саджати цибулю на грядках, де минулоріч росли огірки, бобові культури чи морква. Гарно зійдуть сходи і після картоплі.

Попередня обробка

Після зими у ґрунті лишається мало поживних речовин, тому дефіцит корисних мінералів та мікроелементів слід поповнити.

Важливе застереження: експерти радять підживлювати ґрунт заздалегідь, а не за кілька днів до посадки цибулі.

Можна використати доступне та природне добриво – деревний попіл. Витрати будуть невеликі: на один квадратний метр знадобиться лише 200 г добрива.

Інший варіант – калійні добрива. На 20 г сульфату калію слід взяти 40 г суперфорсфату та внести підживлення в ґрунт.

Джерело: Oboz.ua. 

Джерело