Загадкову аномалію виявили в Україні: На Рівненщині та Київщині одночасно  (ФОТО)

На Рівненщині вдруге розквітли каштани. Цвіт на деревах помітили неподалік Здолбунова.

Згодом з’ясувалося, що зараз квітнуть не лише каштани. Осіннім цвітінням людей дивують також вишні, яблуні і навіть бузок, повідомили у Здолбунівській міській раді.

Відомо, що таку аномалію помітили ще на Київщині. У дворах столичних будинків масово зацвів бузок.

Якщо був посушливий кінець літа і теплий початок осені – каштани повторно квітують. Це однаково впливає на рослини – каштан, вишню та бузок. Всі вони цвітуть приблизно в один період у травні, тому через аномально теплу погоду квітнуть у жовтні, – пояснив еколог Олександр Соколенко у коментарі для ТСН.

Дерева квітують через аномальні погодні умови, які є наслідком кліматичних змін. І щороку наслідки цих змін – все виразніші.

Це не нормальне явище. Для багатьох чагарників і дерев це, на жаль, може закінчитися загибеллю. Якщо вони у жовтні починають рости, цвісти, на них з’являються нові пагони, то зрозуміло, що вже при перших приморозках вони загинуть – і квіти, і пагони. Бо рослина не встигне підготуватися до зими – сформувати нормальні пагони, кору, бруньки. Наприклад, гіркокаштан, після такої зимівлі стає кволим і за пару років гине, – додав фахівець.

Джерело