Набув чинності закон про національний спротив

З 1 січня в Україні набув чинності закон «Про основи національного спротиву», який визначає правові та організаційні засади національного спротиву, основи його підготовки та ведення, завдання і повноваження сил безпеки та сил оборони з питань національного спротиву.

Про це передає Укрінформ.

Так, відсьогодні зусилля військового керівництва країни та місцевої влади будуть спрямовані на формування в Україні національного спротиву та сприяння максимально широкому залученню населення до захисту країни.

Цим законом визначені завдання територіальної оборони, руху опору і підготовки громадян України до національного спротиву, а також встановлено порядок організації, підготовки та ведення територіальної оборони і руху опору. 

Водночас варто нагадати, що 30 грудня 2021 року секретар РНБО Олексій Данілов провів міжвідомчу нараду щодо виконання вимог закону про національний спротив та зобов’язав всі відповідні відомства та установи до 31 грудня 2021 року затвердити необхідні підзаконні нормативно-правові акти. Наразі не відомо, чи встигли чиновники виконати доручення та підготувати їх, однак окремі місцеві органи влади вже почали проводити наради щодо питань організації тероборони.

Так, 27 грудня мер Києва Віталій Кличко провів нараду із заступниками голови КМДА, керівниками Департаменту муніципальної безпеки, бригади територіальної оборони столиці, прокуратури та СБУ Києва, представниками командування ЗСУ, поліції столиці. На нараді йшлося, зокрема, про те, що столиця створює штаб територіальної оборони, а систему тероборони Києва мають розгорнути найближчим часом. Також у січні планують провести командно-штабні навчання територіальної оборони столиці, повідомили в пресслужбі мерії. 

Водночас такі дії піддали критиці в Міноборони та закликали органи місцевого самоврядування діяти у межах своєї компетенції та не допускати кроків і заяв, які суперечать положенням закону «Про основи національного спротиву».

У МОУ нагадали: законом «Про основи національного спротиву» визначено, що організація та виконання завдань територіальної оборони належить Силам територіальної оборони як складовій Збройних сил України, а безпосереднє керівництво територіальною обороною здійснюється головнокомандувачем ЗСУ через командувача Сил територіальної оборони ЗСУ.

Етапи і порядок створення та розвитку Сил територіальної оборони ЗСУ визначаються головнокомандувачем ЗСУ. Будь-які структури, створені посадовими особами органів місцевого самоврядування, не входять до складу Сил територіальної оборони. Місцеві державні адміністрації беруть участь, а не створюють самостійно штаби територіальної оборони, наголосили в міністерстві.

Як повідомляв Укрінформ, 16 липня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому президентський законопроєкт №5557 "Про основи національного спротиву". Рішення підтримали 313 народних депутатів. Закон складається з дев'яти розділів та 26 статей. 

Источник