Сили тероборони до кінця лютого будуть укомплектовані на 70% — командувач

Загальна чисельність Сил територіальної оборони становитиме 10 тисяч військовослужбовців в умовах мирного часу, до кінця лютого вони будуть укомплектовані на 70%.

Про це в ефірі "24 каналу" повідомив командувач Сил територіальної оборони ЗСУ Юрій Галушкін, передає кореспондент Укрінформу.

“Загальна чисельність сил територіальної оборони, які визначено згідно із Законом “Про основи національного спротиву”, буде складати 10 тисяч військовослужбовців. Це військовослужбовці, які будуть проходити службу в штаті мирного часу”, — сказав Галушкін.

Він додав, що при кожному батальйоні і бригаді тероборони буде необхідна кількість військовослужбовців, здатних забезпечити швидке розгортання до повного штату воєнного часу.

За його словами, найближчим часом планується укомплектувати сили тероборони в штаті мирного часу на 70%, а до кожного батальйону й бригади буде приписаний резерв, що налічуватиме десятки тисяч осіб.

“Ми забезпечуємо цей резерв зброєю, спорядженням і готуємо до виконання завдань”, — зазначив командувач.

Він також повідомив, що зараз триває формування командування Сил тероборони, яке дислокуватиметься у Києві разом з підрозділами забезпечення. У Рівному, Дніпрі, Львові та Одесі розташовуватимуться регіональні управління тероборони, до складу яких входитимуть бригади та окремі батальйони. Загалом формується 25 бригад тероборони, тобто вони будуть у кожній області. Кількість батальйонів залежатиме від кількості районів в області.

Командувач уточнив, що закон визначає для Сил тероборони 12 завдань, головними з яких є забезпечення умов для стратегічного оперативного розгортання військ/сил або їх перегрупування, а також своєчасне реагування та вжиття заходів щодо оборони території і захисту населення у визначеній місцевості.

Галушкін зауважив, що Президент Володимир Зеленський поставив перед ним завдання якнайшвидше розгорнути Сили тероборони “на повну потужність”.

Водночас командувач звернув увагу, що Сили тероборони можуть розгортатись без введення правового режиму воєнного стану. Зокрема, за поданням головнокомандувача ЗСУ Президент як Верховний головнокомандувач може затвердити рішення РНБО, аби розгорнути сили тероборони на всій території України чи у певній місцевості. Це дасть змогу запобігти відкритому вторгненню в Україну і забезпечить швидке розгортання бойових частин на визначеній території, зауважив Галушкін.

Як повідомляв Укрінформ, 1 січня набув чинності Закон «Про основи національного спротиву». Ним визначені завдання територіальної оборони, руху опору і підготовки громадян України до національного спротиву, а також встановлено порядок організації, підготовки та ведення територіальної оборони і руху опору.

Источник