Демонстранти перекрили вулиці в десятках міст Сербії

Тисячі жителів Сербії вийшли на акції протесту проти законів, які відкривають іноземним інвесторам доступ до видобутку корисних копалин на території країни.

Про це повідомляє DW, передає Укрінформ.

«Екоактивісти побоюються, що дії іноземних інвесторів завдадуть непоправної шкоди природі. Ще одним приводом для невдоволення протестувальників став новий закон про експропріацію, який дозволяє державі вилучити землю у приватних власників лише за вісім днів», — йдеться у повідомленні.

Демонстранти вимагали скасувати відповідні закони. Вони перекрили ключові магістралі у Белграді, заблокували міст через Дунай у місті Нові-Сад та центральні вулиці ще 52 міст.

Зазначається, що акції протесту, які тривали близько двох годин, обійшлися без сутичок із поліцією.

Раніше уряд Сербії погодився передати міжнародній компанії Rio Tinto права на розробку літієвої копальні на заході країни, нагадує DW. У липні Rio Tinto зобов'язалася інвестувати у проєкт 2,4 млрд доларів США. Повідомляється також про переговори з китайською компанією з видобутку міді щодо розробки копалень на території Сербії.

Як повідомляв Укрінформ, минулої суботи в кількох містах Сербії тисячі людей вийшли на акції протесту проти нових законів про експропріацію та референдум. Відповідно до останнього документа, голосування на референдумі визнається дійсним, незалежно від кількості громадян, які прийшли на дільниці.

Фото: RFE/RL

Источник