1 жовтня — Аріна Шипшиниця, Журавлиний відліт: історія, традиції та обряди свята

Сьогодні не можна розповідати чужі таємниці та секрети — до великих проблем із оточуючими людьми.

1 жовтня православна церква вшановує пам'ять святих мучениць Ірини Єгипетської та Аріадни Проміської (Фригійської), інформує Ukr.Media.

1 жовтня за народним календарем — Аріна Шипшиниця

У народі це свято відоме як день Аріни Шипшиниці, так як саме в цей час починався збір ягід шипшини, їх сушка і заготівля на зиму.

Звичаї та традиції

Слов'яни вважали, що з 1 жовтня ягоди шипшини вже налилися всіма соками і поживними речовинами, тому їх можна починати збирати для соків, компотів і зимових заготовок.

При цьому найбільш корисні тільки шипшинові ягоди, зібрані після Аріни Шипшиниці — до цього процесу приступали з 2 жовтня. У день свята збирати ягоди і взагалі вирушати в ліс було заборонено.

У день Аріни Шипшиниці прийнято було спостерігати за журавлями, що летять в небі. До цих птахів у слов'ян було особливе ставлення.

Згідно з народними легендами, саме журавлі на своїх крилах забирають на небо душі померлих, а з настанням весняного тепла приносять до людей душі немовлят, які незабаром повинні з'явитися на світ.

Журавлів споконвіку сприймали як Божих посланців, їм обов'язково кричали слідом "Колесом дорога" — це робилося для того, щоб птахи обов'язково принесли удачу на всю зиму, до настання весняного тепла.

Вважалося, що спостереження за відльотом журавлиного ключа принесе людині міцне здоров'я і благополуччя до моменту повернення птахів.

День Аріни Шипшиниці відмінно підходить для дівчачих посиденьок. 1 жовтня жінки збиралися разом вечорами для того, щоб поспілкуватися, відпочити і одночасно порубати капусту, засолити гриби або інші зимові заготовки.

Обряди в день Аріни Шипшиниці

З давніх-давен вважалося, що на Аріну Шипшиницю небажано виходити з дому, а тим більше вирушати в ліс, поле або до річки.

Наші предки помітили, що 1 жовтня завжди піднімався сильний вітер — вважалося, що він може через відкриті двері занести в будинок біди, хвороби і нещастя.

Тому по можливості намагалися проводити весь день вдома, єдиним винятком вважалося тільки відвідування церкви.

1 жовтня — це день без серйозних і категоричних церковних заборон. Але все ж, з огляду на багатовікові традиції і обряди на Аріну Шипшиницю, небажано займатися важкою фізичною працею, прибиранням і пранням, вишивати, сваритися, лихословити і хвалитися своїми добрими справами.

Якщо людині довелося порушити ці рекомендації, досить відвідати церкву і попросити вибачення у святих мучениць. У разі щирого покаяння вона обов'язково буде прощена.

Источник