12 лютого – Свято Трьох святих: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні категорично не можна лаятися і сваритися.

12 лютого (30 січня — по-старому) в православному календарі значиться святкування Трьох святих, присвяченого трьом особливо шанованим у християн святим — Василю Великому, Іоанну Златоусту і Григорію Богослову. Народний поголос охрестив цю дату Василевим днем, на ім'я одного зі святителів, інформує Ukr.Media.

Люди помітили: з цього дня звірі в дикій природі приймаються за шлюбні ігри. Самці вибирають собі самку і б'ються за неї. Тому нарекли це свято звіриним.

Передісторія

Святкування Трьох Святих бере початок в X столітті. У той час (в період правління імператора Олексія Комніна) в Константинополі стався розкол серед віруючих. Відокремилися три групи, що протистояли одна одній. Приводом для їх непримиренних протиріч було бажання визначити головного святого.

Одні звеличували вище за інших Василя Великого, другі вважали найголовнішим Іоанна Златоуста, треті віддавали пальму першості Григорію Богослову. Перераховуючи їх чесноти і подвиги, кожен табір прагнув довести власну правоту. Дійшло до того, що всі жителі Константинополя виявилися залучені в це люте протистояння, яке представлялося нескінченним.

Суперечки припинили самі святі отці. Якось вночі вони привиділися в сновидінні митрополиту Євхаітінському. Спочатку він побачив їх поодинці, потім вони постали перед священнослужителем втрьох. Святителі вказали на помилки віруючих в спробі розділяти їх, адже вони рівні перед Богом і, по суті, є одним цілим. Вони попросили встановити загальне поминання для них. Звідси і пішло святкування єдиного дня пам'яті.

Традиції та повір'я

  • На Василів день на столах повинні бути присутніми свіжоприготовані страви з дичини і м'яса птиці. Мисливці, що сидять за столом, неодмінно розповідають байки.
  • Прясти в цей день заборонено. Не можна також в'язати, прати.

Прикмети

  • Каркають ворони біля будинку, які намагаються сховатися під дахом комори, віщують наближення хуртовини.
  • По появі слідів польових мишей пророкували швидку відлигу.
  • Виття вовків або прихід лісових звірів на сільські вулиці пророкували міцні морози.

Источник