17 вересня – Неопалима Купина: історія, традиції, звичаї та прикмети свята

Сьогодні забороняється ходити один до одного в гості — можна принести нещастя до свого дому чи чужого.

Православні віруючі 17 вересня моляться до ікони під назвою «Неопалима купина», інформує Ukr.Media.

Ікона Божої Матері "Неопалима купина"

Неопалима купина — незвичайний іконографічний образ, відомий з ранніх століть християнства. Він символічно відображає старозавітну подію, описане в книзі Результат, за яким пророк Мойсей підійшов до тернового куща, щоб подивитися, «чому той горить вогнем, але не згорає».

У такому образі святому з'явився Бог. Всевишній розповів Мойсеєві про його істинну місію і велів вивести народ Ізраїлю з Єгипту в землю обітовану.

Ця історія сталася на Синайському півострові біля підніжжя гори Синай — на тому місці донині знаходиться камінь, де і постало пророку чудове явище. Тисячі віруючих щорічно здійснюють паломництво до святого місця. Згодом на місці купини спорудили православний чоловічий монастир святої Катерини і каплицю Неопалимої Купини. Престол в ній розташовується над корінням купини, яка вважається тією самою, за допомогою якої говорив з Мойсеєм Господь. Зростаючий нині поруч з каплицею кущ — це її продовження.

Спочатку на іконі зображувався безпосередньо палаючий кущ, всередині якого знаходиться Богородиця і перед ним стоїть на колінах Мойсей. Згодом образ став більш схематичним і символічним — замість куща з'явилася восьмикутна зірка, в центрі якої — Богоматір і немовля. Зірка складається з двох чотирикутників. По кутах ікони розміщуються старозавітні сюжети: Мойсей перед купиною, сон Якова, врата Єзекіїля (символ непорочного зачаття і чудове народження Христа) і древо Ієссево (алегоричне зображення родоводу Ісуса Христа). У променях зірки можна побачити ангелів, службовців Богоматері.

До цих пір вчені не змогли з'ясувати, ким і коли був написаний образ Неопалимої Купини, відомо лише, що його витоки сягають корінням в I століття. На іконі обидва чотирикутника отримують додаткове смислове навантаження завдяки кольорам. Ромб, в який поміщений образ Божої Матері, зображений зеленим кольором, як символ самої купини (тернового куща), а червоний ромб символізує полум'я. Цей образ несе в собі наступний сенс: Діва Марія носила в утробі Бога, вогонь палючий, але не обпалив людське єство. Через Богородицю в світ прийшло спасіння — Ісус Христос.

Крім того, в православній традиції палаюча, але не згораюча купина символізує ісихазм — особливу християнську духовну практику, основа якої — строгий аскетизм, мета якого духовне очищення, що веде до богоспоглядання.

У кутах ікони — чотири символи, згадувані в Одкровенні Іоанна Богослова: людина, лев, теля і орел. А навколо Богородиці розташувалися архангели Михаїл, Рафаїл, Уріїл, Селафіїл, Варахіїл і Гавриїл.

На Русі ікона "Неопалима купина" відома з XV століття. Одна з давніх ікон знаходиться в Благовіщенському соборі Московського Кремля.

Традиції та звичаї

У народній традиції ікона "Неопалима купина" майже втратила глибокий сенс і стала шануватися як захисниця від пожеж — одного з найстрашніших лих, особливо в ті часи, коли майже всі споруди на Русі були дерев'яними. Вважалося, що саме 17 вересня молитви про захист від пожежі будуть почуті.

Вірили, що ікона «Неопалима купина» особливо допомагає при лікуванні опіків, охороняє домашнє вогнище (тому образ був майже в кожному будинку) і допомагає людям тих професій, чиє завдання — рятувати людей. Також люди вірили, що "Неопалима купина" зможе захистити худобу від хвороб, а хліва — від загоряння. У Богородиці просили, щоб подібні нещастя обходили житло стороною.

Селяни вірили, що "матінка Неопалима купина " не тільки захищає від вогню, але і, як і пророк Ілля, може насилати грім і блискавки, каміння і вогонь з неба. Тому і її прозвали Громницею.

З 17 вересня селяни починали збирати врожай цибулі. Тому нерідко 17 вересня називали цибульним днем. Цибулю обов'язково додавали в їжу, а також розвішували по стінах як обереги.

Що не можна робити 17 вересня

Небажано розводити багаття. В іншому разі уникнути пожеж не вийде.

17 вересня не варто позичати щось у інших — чи то гроші чи харчові продукти. Наші предки вірили, що того, хто не послухався чекають нещастя.

У жодному разі не можна хвалитися своїм матеріальним становищем, інакше в будинок прийде бідність.

Прикмети

  • На шляху зустрічаються мурашники великого розміру — зима буде холодною.
  • Земля швидко висохла після дощу — до негоди.
  • 17 вересня йде дощ — осінь буде сухою.

Источник