18 жовтня — Харитини-перші полотна: історія, традиції та прикмети свята

Не можна лінуватися, цілий день нічого не робити — до неприємностей у роботі, фінансах, діяльності.

Народне свято Харитини-перші полотна відзначається 18 жовтня (за старим стилем — 5 жовтня), інформує Ukr.Media.

18 жовтня за народним календарем — день Харитини

У православному календарі в цей день шанують святу мученицю Харитину. Інші назви свята Харитини, Харитинин день, Віковічна швачка. За старих часів цей день був професійним святом рукодільниць. 18 жовтня прийнято було рукодільницям братися за кудель, виготовлення полотна, катання вовни на валяння валянок.

Звичаї та традиції свята

На Харитину жінки сідали за ткацькі верстати і починали ткати полотна. Першу нитку, яка виходила в результаті пряжі вовни, одягали дітям на ліву руку. Вважалося, що вона володіє певною силою від пристріту. Сила була такою великою, що цю нитку не треба було заговорювати.

Ткацька майстерність в народі цінувалася врівень з землеробською. Крім прядіння, 18 жовтня матері саджали дочок за лагодження старих речей, вишивання, а також шиття. Умільці розмовляли і співали пісні. Часто до них навідувалися і хлопці, проте їх прихід не повинен був заважати виконанню роботи, інакше мати могла і покарати, — наприклад, більше не випускати на гуляння.

Існував у наших предків звичай — якщо жінка в день Харитини народжувала доньку, повитуха її клала на полотнину, яку породілля торік виткала першою. Тоді, згідно з повір'ям, дівчинка виросте майстерною швачкою, а значить, не буде ніколи бідувати — раніше швачки були у великій пошані.

Часто в цей день по домівках, де збиралися майстрині, ходили багаті мужики, щоб запросити на роботу наймайстерніших майстринь. Тому швачки 18 жовтня особливо старалися, створюючи з лляних, вовняних і конопляних ниток різноманітні малюнки, орнаменти, магічні слов'янські символи і знаки.

Хлопці теж звертали увагу на створені дівчатами полотна, адже вибрати дружину-майстриню означало, що в будинку завжди буде зайва копійка. Якщо подобалася якась дівчина, підносили їй презент, виконаний власноруч, щоб дівчина розуміла, що їй дістанеться теж майстер своєї справи.

Також у жінок був звичай 18 жовтня з'їжджати на прядках з гори. Згідно з повір'ям, довжина шляху показувала висоту льону, який незабаром повинен був вродити. Однак, якщо жінка падала з прядки, то це обіцяло нещастя — вона могла померти до наступної осені. Що стосується чоловіків, то вони на Харитину приступали до виготовлення валянок.

За традицією, в день Харитини проводили ритуали і обряди, читали різні змови на тканину.

Згідно з повір'ями, 18 жовтня не радили надягати новий одяг, який до цього дня людина ще не носила. Нібито, це могло залучити нещастя і принести невдачу в справах.

Народні прикмети

  • Якщо туман зникне після сходу сонця і чути тріск дерев, то погода буде хорошою.
  • Якщо на Харитину немає вітру, значить бути холодній погоді.
  • Якщо випав сніг, значить жито вродить. А якщо ще не випав, то і зими не бачити.
  • Якщо в цей день кружляють птиці, а хмари йдуть не за вітром, то скоро випаде сніг.
  • Якщо на березі залишилося листя, а птахи полетіли на південь, то зима буде суворою.
  • Якщо ворони і галки в'ються в повітрі, а хмари йдуть проти вітру — до снігу.
  • У безвітряну і ясну погоду дим від багаття стелиться по землі або чайки в небі збираються в зграї і голосно кричать, значить, очікується дощ.
  • Домашня худоба неспокійно поводиться — наближається негода.

Источник