18 січня – Водохресний святвечір, Голодна кутя: історія, традиції та прикмети свята

У цей день не можна прибирати в будинку, прати білизну, лаятися і ображатися на когось.

Напередодні одного з головних православних свят Хрещення Господнього прийнято святкувати Водохресний святвечір. На Русі народне свято, що відзначається 18 січня, супроводжувалося різними обрядами, зокрема освяченням води, яку потім використовували у різних цілях, інформує Ukr.Media.

Назва Голодний вечір або Голодна кутя пов'язана з тим, що всі новорічні застілля завершувалися, а віруючі починали підготовку до посту. Господині варили кутю без додавання масла та сиру.

Головні традиції та обряди народного свята

Переддень перед Хрещенням Господнім вважався періодом, коли землею активно розгулює нечиста сила. Люди побоювалися бісів, які з півночі до 3 години ночі творили свої нечисті справи. Вважалося, що в цей час можна спілкуватися з мешканцями потойбічного світу.

Нечисть могла проникнути в будинок у будь-якому вигляді — свині, кішки, собаки і т. д. Часто були випадки, коли духи мали вигляд старих або немовлят.

Свято Водохресний святвечір вважається днем, коли необхідно каятися і дотримуватися суворого посту. Таким чином здійснювалася підготовка до Хрещення Господнього. Також 18 січня прийнято у церкві освячувати воду. Вже наступного дня зробити це можна на будь-якій водоймі.

Освячена в хрещенські свята вода має магічні та зцілюючі властивості. Дівчата задля збереження ідеальної шкіри вмивалися 18 січня снігом. Також було прийнято чистий сніг додавати в їжу худобі, щоб вона протягом усієї зими була здоровою і не замерзла.

Обов'язковою стравою на святковому столі була кутя, а також млинці та кисіль. Господарі зверталися по допомогу до домовика, щоб той їх послухав і допоміг захистити худобу від проказ нечисті, а для цього її задобрювали смачними млинцями.

Народні прикмети

Наші пращури помітили, якщо у цей день погода хороша, то й осінь буде такою.

  • якщо небо було безхмарним і на ньому не було зірок, то врожай гороху буде добрим;
  • якщо випало багато снігу, це хороша прикмета — меду буде багато;
  • якщо у свято сильна хуртовина, то вона повториться через 3 місяці;
  • зоряне небо з зорями, що яскраво світяться, віщувало хороший урожай хліба;
  • якщо собаки поводяться неспокійно, то полювання виявиться вдалим.

Источник