22 жовтня — Яків Дровопилець: історія, традиції, обряди та прикмети свята

Сьогодні не можна братися за нові справи, оскільки вони можуть виявитися невдалими.

Народно-християнське свято Яків Дровопилець відзначається 22 жовтня (9 жовтня за старим стилем) кожного року. У православних храмах в цей день вшановують пам'ять Якова Алфєєва — одного з 12 апостолів Ісуса Христа

Інші назви свята: Древопилець, Яків, Яків Студений, День Якова, інформує Ukr.Media.

У цей день було заведено випікати пироги і пригощати ними своїх рідних і близьких. Вважалося, що це забезпечить благополуччя і міцне здоров'я на найближчий рік.

Народна назва свята — Яків Дровопилець. Так його прозвали тому, що саме в цей день починалася заготівля дров на зиму.

Історія свята

Про Якова Алфєєва відомо дуже мало. У біблійних писаннях про нього не говориться, а тільки наводиться його ім'я в списку 12 апостолів. Достеменно відомо, що він був простим митарем і проповідував християнську віру в Юдеї. Пізніше, ставши одним з апостолів, проводив проповіді в місті Едессі, потім самостійно в Газі і Південній Палестині.

Існують різні версії його смерті. Згідно з однією з них, він був забитий камінням в Мармарику. Інша оповідає про те, що його розіп'яли на хресті в місті Остраціні, коли він йшов до Єгипту. Але незважаючи на те, що його християнський шлях неможливо простежити, зважаючи на переплетення інформації з іншими Яковами (Заведєєвим і Брата Господа — апостола від 70-ти), пам'ять цього святого залишається непорушною.

Традиції та обряди свята

Головні традиції 22 жовтня — заготівля дров на зиму, збір сироїжок і приготування страв з них.

У селах в цей час починалася пора заготівлі дров на зиму. Раніше Якова люди до цього заняття не приступали. По-перше, влітку завжди вистачало і інших турбот, а по-друге, вважалося, що осіннє поліно горить найспекотніше, оскільки з нього вже пішли всі соки. Деревина літньої заготовки була сира, сокова, більш схильна до гнилі.

Заготівля дров була справою відповідальною. Від того, як господарі постараються, залежало, як жарко розгориться піч, як тепло буде в будинку.

Нерідко на Якова випадав дрібний град. Крупа в цей день з'являлася і на столах: селяни починали обдирати просо, овес, ячмінь, молотити пшеницю. Тому на Якова господині насамперед готували кашу, яку подавали з маслом або салом. Пекли також пироги з кашею і пригощали ними рідних і сусідів. "Гості на піч дивляться, видно, каші хочуть", — жартували з цього приводу наші предки. Але говорили і так: "На чужу кашу сподівайся, а своя би в печі була". І додавали: "Заварили кашу, так не шкодуйте масла".

Прикмети та приказки

  • Якщо на Якова з ранку піде дощ, то до вечора сніг заметами лежати буде.
  • Якщо випаде сніг в цей день, то рік пройде вдало.
  • Якщо на Дровопильця сніг піде вперше, то зима настане через 40 днів.
  • Якщо сніг падає і тане, то урожай не вдасться.
  • Якщо утворилася ожеледиця, значить, скоро буде дощ.
  • Якщо модрина не розгубила свої голки, а вишня не впустила листочки, отже, сніг не випаде, а якщо і ляже на землю, то розтане.
  • Занадто пухнастий заєць віщує швидку холодну зиму.
  • Лисиця багато гавкає — до зміни погоди або дощу.
  • Кріт під час морозу викидає свіжу землю потеплішає.

Источник