24 квітня — Антип Водогін: історія, традиції та прикмети свята

Не можна сьогодні займатися роботами на городі, згідно з прикметами, все, що ви посієте – не приживеться.

24 квітня православні християни вшановують пам'ять священномученика Антипа, єпископа Пергамського. У народі свято отримало назву "Водогін", що символізує повені, що зазвичай відбувалися в цей час, інформує Ukr.Media.

Біографічна довідка

Святитель Антип служив в I столітті єпископом храму в місті Пергамі, колишній частині Римської імперії (сучасна назва — Бергама, знаходиться на території Туреччини). Імператор Нерон, що правив у той час, відрізнявся особливою жорстокістю, заохочував ідолопоклонство, а всіх його супротивників прирікав на вигнання або страту.

Праведник Антип, незважаючи на небезпеку, продовжував проповідувати християнство і схилив багатьох жителів міста до відмови від жертвоприношень ідолам. Це викликало гнів язичницьких жерців, які заявили, що з його вини боги залишили місто без свого заступництва. Схопивши Антипа, вони намагалися змусити його змінити свої релігійні переконання і принести жертви язичницьким богам. Святитель не відступив від віри Христової і був кинутий в розпечену жертовну піч.

Вмираючи, мученик продовжував молитися Богу. Християни, що прийшли за його останками, з подивом виявили, що тіло мученика залишилося недоторканим вогнем. Святого поховали згідно звичаю, а до його гробниці згодом стали стікатися паломники, так як, за переказами, вона мироточила і володіла цілющою силою.

Трохи про традиції

До цього часу вже повсюдно танув лід на річках, що часто призводило до їх розливу. Тому день вважався непридатним для землеробства: ґрунт був ще занадто сильно просякнутий водою, і висаджене в нього насіння могло просто згнити.

Чудодійні сили Антипа, вважалося, позбавляли від зубного болю. Існував цілий ритуал: до хворого зуба прикладали срібну монету, виймали її, просвердлювали в ній дірочку і підвішували на ікону святого. А стоматологи і понині визнають його своїм покровителем.

Антипів день був найбільш підходящим для виходу ведмедів із зимової сплячки. Вони потихеньку вилазили з барліг, гуляли по лісі, освоювалися і тільки через кілька днів починали полювати. Ведмеже потомство також залишало теплі притулку, тримаючись поруч з самками.

Народні прикмети

  • Якщо до 24 квітня річки ще були покриті льодом, це віщувало убогий урожай, а якщо вони виходили з берегів — сезон, навпаки, очікувався родючим.
  • Сніг, що почався після паводку, передрікав неврожаї озимих.
  • Дрібні хмари, збираючись в одну велику хмару, незабаром повинні були пролитися дощем. А він, своєю чергою, вказував на майбутню велику кількість грибів.
  • Червона зоря символізувала непогожу весну.
  • Квітуча верба повідомляла, що повернення зими чекати вже не варто.

Источник