24 липня — Ольга Страдниця: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна забирати собі гроші, які знайшли у цей день — їх треба віддати на потреби бідних або віднести в церкву, а то буде біда.

Ольга Страдниця — торжество, що відзначається в пам'ять княгині Ольги, присвяченої до лику святих — дуже гарне свято. Його відзначають 24 липня кожного року згідно з сучасним календарем. За старим календарем день, присвячений Ользі Страдниці святкується 11 липня. Багато хто називає свято трудовим, бо починається сезон польових жнив. У період жнив в кожній родині всі члени займалися якою-небудь справою: одні займалися жнивами, інші — обробляли, сушили сіно. Дітвора відправлялася в ліс за ягодами. Навіть літні люди виконували не важку для себе, але корисну роботу, інформує Ukr.Media.

Історія свята

Ольга народилася в знатній князівській родині Ізборських. Батьки нарекли її скандинавським ім'ям Хельга. Нашою мовою воно звучить як Ольга. Час її народження визначений приблизно: 918-920 р. Життя молодої Ольги проходила відкрито, у всіх на виду, але історія зберігає багато таємниць, пов'язаних з нею.

Княжна вийшла заміж за князя Ігоря. Обставини склалися так, що вона змушена відразу розлучитися з коханим чоловіком, провівши його на війну. Після від'їзду князя в Ольги незабаром народився син Святослав. Пройшли місяці, князь Ігор повернувся з походу, але змушений був знову покинути кохану дружину, виїхати в землі східно-слов'янського племені (в землі древлян) для збору податі. Там князь Ігор загинув від зрадницької руки. Розправившись з Ігорем, правитель древлян запропонував княгині руку і серце. Хитра Ольга, погодившись на його пропозицію, заманила посольства (два представництва) правителя до Києва, влаштувавши їм болісну смерть з тортурами. Не заспокоївшись, вона веліла знищити вогнем Іскоростень — столицю східно-слов'янського племені. Частину жителів Ольга наказала знищити, інших же продала в рабство.

Згідно з легендою княгиня Ольга думала не тільки про помсту. Вона брала безпосередню участь у політичному житті своєї держави, а також суворо стежила за веденням господарства в країні. Її завжди порівнювали з сильним розумним мужиком, що тримає владу в міцних руках. Вона мужньо охороняла рідну землю, оборонялася від безлічі ворогів.

Ґрунтуючись на політику Візантії, Ольга розуміла, що для створення потужної держави необхідно розібратися в релігії, забезпечити народу облаштоване духовне життя. З цією метою княгиня відвідала Константинополь, де побувавши на церковній службі переконалася в правдивості християнської релігії і вирішила прийняти хрещення, отримавши ім'я Олена. Повертаючись на батьківщину, вона взяла з собою ікони і церковні книги. Колишня язичниця, прийнявши християнську віру, стала хрещеницею багатьох людей. Княгиня Ольга стала основоположницею шанування Пресвятої Трійці. Після неї справу продовжив її онук князь Володимир — хреститель всієї Русі. Саме під час його правління 24 липня був днем пам'яті Святої Ольги.

Традиції та обряди

Оскільки свято збігається з періодом польових робіт, в цей день, згідно старої традиції, проводиться збір врожаю, сушиться сіно, на селі читають змови. У свято прийнято готувати малинове варення. Все село охоплювала трудова діяльність: люди виходили на польові і лугові роботи, діти займалися збором грибів і ягід в лісах.

За старих часів сузір'я Великої Ведмедиці називали Стожари. У ніч торжества, коли Стожари починали яскраво світитися, читали змови, що оберігають від злих духів і пристріту. У день пам'яті великомучениці Ольги селяни читали молитву, зверталися до Святої з проханням про створення милості до збирачів врожаю, щоб вони встигли зібрати жито до того, як вона почне гнити від роси, що рясно покриває поля.

Прикмети

Селяни уважно стежили за явищами природи, поведінкою тварин. Це допомагало їм більш-менш правильно визначити, яка буде погода в цей день. Вони свято вірили в прикмети і слідували їм.

  • Якщо зірки в сузір'ї Великої Ведмедиці розташовані низько — осінній листопад почнеться пізніше звичайного.
  • Вдале полювання на ведмедя віщували зірки, що яскраво сяяли на Ольгу.
  • Дощова погода з гуркотом грому в свято — до багатого улову риби, ясний, сонячний день — до рясного врожаю.
  • Якщо павук знаходиться посередині своєї павутини і не пересувається, значить буде дощ.
  • Вітряну погоду з ураганом віщують п'явки, що піднялися на поверхню води.
  • Глухо звучить громовий гуркіт — буде сильна злива.

Источник