27 вересня — Воздвиження Хреста Господнього: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна сваритися та злитися.

27 вересня відзначають православне свято в народному календарі дата отримала назву Ставрів день, інформує Ukr.Media.

27 вересня за народним календарем — Воздвиження

Встановлено святкування в пам'ять про дві події. У 326 році поблизу гори Голгофи, де розіп'яли Ісуса, був знайдений хрест. Друга подія — повернення його з перського полону.

Візантійський імператор Іраклій в 629 році повернув святиню в Єрусалим. Хрест піднімали (тобто споруджували) перед народом, по черзі звертаючи на чотири сторони світу, щоб всі змогли поклонитися до нього і порадіти набуттю святині.

Звичаї та традиції

Як і в будь-яке інше православне свято, головною традицією на Воздвиження є відвідування храму і прослуховування Божественної літургії.

Віруючі моляться про зцілення від недуг, прощення гріхів і про багатий урожай в наступному році. Перед іконою "Воздвиження" просять про позбавлення від зубного болю, безпліддя, хронічних мігреней, болю в суглобах і кістках.

Хрест Господній — це особлива православна реліквія, яка символізує страждання Ісуса, тому 27 вересня церквою встановлено піст. У народі вірили: хто скоромну їжу в цей день покуштує, того Господь покарає сімома гріхами, а з того, хто витримає піст, зніме сім гріхів.

Назва Ставрів день походить від давньої традиції здійснювати 27 вересня навколо селищ хресні ходи для захисту від бід (слово «ставр» з грецької мови перекладається, як хрест). На споруджуваних каплицях і храмах до цього дня приурочують підняття хрестів на куполах.

Щоб захистити своє житло і підсобні приміщення (комори, підвали, сараї) від лих наші предки 27 вересня розкладали всюди вирізані дерев'яні хрести або хоча б схрещені гілочки горобини. Можна просто намалювати хрести вугіллям (крейдою) на притолоках і дверях.

На Воздвиження не починають ніяких нових справ, тому що вони будуть безуспішними. Також нічого з дому сьогодні не віддавайте, готівкою не займайте, це негативно позначиться на вашому матеріальному благополуччі.

Сьогодні вся нечиста сила ховається від Хреста Животворящого.

27 вересня — найстрашніший день для нечистої сили, вона найбільше боїться Хреста Животворящого. Ховається нечисть сьогодні, але в люті намагається ще більше людині нашкодити.

З цієї причини в день Воздвиження суворо забороняється в ліс ходити. Згідно з народними повір'ями, перед тим, як сховатися, Лісовик там свої володіння обходить, і якщо зустріне людину, то зіб'є її зі шляху, в саму глушину заманить, та так налякає, що може розуму позбавити.

Змії в цей день з усіх боків сповзаються, щоб в нори піти до весни. 27 вересня наші предки суворо тримали двері в будинок закритими, щоб жоден гад повзучий в житло не пробрався в пошуках містечка для зимової сплячки.

Обряди в день Воздвиження

Щоб захистити себе від нечистої сили, людина повинна носити натільний хрестик і читати молитви («Отче наш», «Символ віри»). У день Воздвиження обов'язково треба затіяти генеральне прибирання, разом з сміттям з дому сьогодні вимітається вся нечисть.

А чим ще можна убезпечити себе від витівок темних сил і бісів:

  • Ладан. Так само, як Хреста, нечисть боїться цієї деревної ароматичної смоли. Ладан можна придбати в церковній лавці і розкласти шматочки по всьому будинку. Періодично обкурюйте ним житло.
  • Горобина. Наші предки обов'язково намагалися посадити біля вікон свого будинку це дерево. Його потужна енергетика не дає підступитися нечистій силі. Потужним оберегом послужать навіть горобинові гілочки, розкладені в кімнатах.
  • Рослина. Злі духи страшенно бояться запаху часнику, кропиви, лаврового листа, будяків і лаванди. Рослини потрібно посушити, а потім сформувати з них букетики (або подушечки) і розвісити (розкласти) по всьому будинку.
  • Підкова. Цей древній слов'янський оберіг захистить ваше житло, повісьте підкову над вхідними дверима.
  • Народні прикмети

    • Якщо 27 вересня з ранку заморозки, значить, скоро прийде зима.
    • Якщо на Воздвиження дме холодний (північний) вітер, значить, майбутнє літо очікується тепле.

    Источник