5 професій майбутнього, які з’являться найближчим часом

Нові професії, про які вже слід знати зараз.

Світ стрімко розвивається і диктує нам новий ритм повсякденного життя, а також пропонує широкий вибір професій. Чи буде існувати професія екскурсовода через 20 років? Чи замінять роботи лікарів? Як зміниться ситуація на ринку праці найближчим часом, і які з'являться професії майбутнього, інформує Ukr.Media.

Британські вчені The Future Laboratory за результатами досліджень прийшли до висновку, що в майбутньому фахівець може змінити професію 5-7 разів у житті. Одержання професії майбутнього залежатиме від необхідних навичок, якими володіє людина. А також від уміння їх розвивати та застосовувати на практиці. Наприклад, дизайнер віртуального середовища повинен буде мати навички журналіста, гейм дизайнера, архітектора і психолога. Навіщо? Робота дизайнера передбачає детальне вивчення потреб і бажань людей. Наприклад, вміти проаналізувати та передбачити, чи сподобається людям та чи інша реальність (відпочинок в тіні дерев біля берега річки) і знати, як перенести такий ландшафт в альтернативну реальність.

Як це вплине на особисті навички?

На думку фахівців, однією з найбільш потрібних сфер діяльності у випускників майбутнього буде робота в космосі та віртуальній реальності. Дослідники також вважають, що роботи будуть виконувати механічну і рутинну роботу. У підсумку, це полегшить працю людини, надасть їй широкий спектр можливостей для кар'єрного та особистого росту. Таким чином, кожна людина зможе обрати заняття до душі. І, виходячи зі своїх професійних і особистих навичок, за потреби здобути нові навички. А також завжди бути унікальним і потрібним фахівцем на ринку праці.

Автори дослідження вважають, що 75% молодих людей, які на зараз є школярами, виберуть професії майбутнього, яких сьогодні ще не існує. Саме тому змінюється і концепція сучасної освіти. Більше того, вона відходить від консервативної моделі вузької спеціалізації. І надає можливість вивчення цілого спектру актуальних знань. Все це дозволить випускнику бути конкурентоспроможним фахівцем.

Отже, 5 професій майбутнього, які з'являться до 2025 року:

Дизайнер віртуального середовища

Необхідні навички: дизайн, журналістика, психологія.

Дизайнер віртуального середовища буде займатися проектуванням робочого та навчального простору, створюючи необхідні умови для міжнародних ділових переговорів. А також розроблятиме віртуальні музеї та галереї.

Ви тільки уявіть звичайний офісний робочий день. Наприклад, співробітники зустрічаються і за ланчем обговорюють поточні справи з колегами зі всього світу! До речі, продуктами діяльності дизайнера віртуальної реальності може бути й модель автомобіля, візуалізована до найдрібніших деталей, і цифрова копія об'єкта унікального історичного пам'ятника архітектури.

Університету Дікіна в Австралії вже почав підготовку перших фахівців у сфері віртуальної реальності. Це сталося у вересні 2016 року.

Адвокат у сфері робоетики

Необхідні навички: міжкультурні комунікації, філософія, етика.

За прогнозами вчених, найближче майбутнє стане початком епохи роботів, які допомагатимуть людині. А також вони зможуть обіймати посади особистих секретарів, спеціалістів служби контролю та підтримки. Адвокат з робоетики буде виступати як посередник між людьми, роботами та сферою штучного інтелекту. Він буде встановлювати моральні та етичні закони, за якими роботи та люди будуть працювати разом.

Ця професія, як і інші професії майбутнього, виникла не просто так. Американський інженер Олександр Дитину створив модель робота, який здатний заподіяти біль людині навмисно. Таким чином, вчений зазначив, що «злий» робот існує. І в майбутньому людство буде мати потребу в людях, які зможуть вирішити конфлікти між людиною і роботом, якщо раптом станеться збій, і штучний інтелект вийде з-під контролю.

Цифровий коментатор культури

Необхідні навички: історія мистецтв, бізнес, піар-менеджмент і маркетинг.

Завдяки стрімкому зростанню візуальної комунікації людей з допомогою зображень, фотографій, відеозвітів, історій в соціальних мережах і месенджерах, з'являється професія цифрового коментатора культури. Такі фахівці зможуть трансформувати традиційну культуру в цифрову. Більше того, вони зможуть допомагати аудиторії майбутнього зрозуміти світову мистецьку спадщину минулого в максимально доступній формі. Наприклад, віртуальні екскурсії, зображення з коментарями, історії та відеорепортажі.

Біохакер

Необхідні навички: біологія, медицина, аналіз і обробка даних.

Довгий час генетичною наукою займалися виключно професійні вчені. Однак сьогодні створюються інтернет-платформи відкритого типу. У наукових обговореннях і розробках можуть брати участь волонтери-дослідники.

Біохакери є унікальними представниками професії майбутнього. Вони вирішують проблеми медичної спрямованості за допомогою написання коду. Зараз тисячі волонтерів з усього світу вже працюють над пошуком способів лікування психічних розладів підбором цифрового коду, суміщенням сфер програмування і медичних досліджень.

Технічний аналітик

Необхідні навички: технічна спеціальність, аналіз і обробка даних, комунікації та підприємництво.

Ні для кого не секрет, що майже всі побутові пристрої (від кавоварки до автомобіля) оснащені вбудованим індивідуальним електронним програмним забезпеченням і сенсорними датчиками. Завдяки їм побутова техніка швидко обмінюється даними та працює в режимі багатозадачності.

У зв'язку з цим з'являються нові фахівці. Так звані технічні аналітики, які вивчатимуть величезну кількість даних, що генеруються побутовою технікою. А також аналізуватимуть інформацію про звички власника цієї техніки та вдосконалюватимуть сервіс, зробивши застосування пристроїв більш зручним. Аналітики техніки повинні вміти ставити точні питання і синхронізувати пристрої.

Источник