7 непотрібних органів в організмі, що залишилися у нас від предків

Існує думка, що в людині немає нічого непотрібного. Однак, це не так.

Від далеких предків у нас залишилися деякі частини тіла, але згодом вони втратили свої функції і стали непотрібними. Про ці рудиментарні органи ми й поговоримо!

Довгий долонний м'яз

З його допомогою наші пращури могли міцно хапатися за гілки дерев, легко перестрибувати між ними, рятуватися від ворогів, випускаючи пазурі. Але коли вони спустилися з дерев і почали ходити по землі, цей м'яз став абсолютно марним, інформує Ukr.Media.

Сьогодні цього м'яза немає у 15% населення планети. А чи є він у Вас? Це можна легко перевірити: покладіть руку на стіл, долонею догори. Схрестіть разом великий палець та мізинець. Якщо ви побачите невелику шкірну складку, значить цей м'яз у вас є.

Arrector Pili

Саме так називається м'яз, здатний піднімати волосся на тілі та викликати «мурашки». Напевно, це явище знайоме кожному. У минулому він відігравав величезну роль. Тварини скуйовджували шерсть, зберігаючи таким чином більше тепла. Також цей м'яз допомагав нам захищатися, роблячи нас більше наших справжніх розмірів.

Але як він здатний допомогти сучасним людям? Щоб не мерзнути, давно придумано опалення та теплий одяг. Тому і цей м'яз відпадає через непотрібність.

Зуби мудрості

Мабуть, одна з найнеприємніших речей, яка дісталася нам у «спадщину» від предків. Прорізуючись, вони завдають нестерпного болю та дискомфорту.

Але раніше саме за допомогою них первісні люди виживали у цьому світі. Вони харчувалися переважно жорстким м'ясом, і тому до 20-25 років людина залишалася практично без зубів. Про стоматологів, звісно, тоді ніхто не чув. Тому пара додаткових зубів, які якраз виростали в цьому віці, була як ніколи до речі.

Але згодом ми навчилися готувати їжу на вогні, вирощувати злаки та вирощувати худобу, і нам більше не треба жувати сире м'ясо. Тому зуби мудрості не тільки втратили свою функцію, а й стали заважати рости іншим зубам. Вже у 15% населення вони не ростуть із самого народження!

Носові пазухи

Ці повітряні простори навколо носа стали тягарем для нас, адже вони несуть одні неприємності. Саме через них у людей можуть виникати ускладнення нежиті: гайморит та синусит. Але навіщо вони потрібні, ніхто не знає. Лікарі вже не одне століття намагаються визначити їхню справжню функцію.

Можливо, у минулому ці пазухи посилювали нюх наших далеких предків. А також завдяки їм регулювався тиск під час занурення на глибину.

Дарвінів горбок та вушні м'язи

Дарвіновим горбком називають опуклість біля верхньої частини вушної раковини. Сьогодні цей рудимент практично зник: його можна зустріти лише у 10% людей. Раніше така форма вуха допомагала краще вловлювати звуки, чути ворогів на великій відстані.

Вушні м'язи трапляються ще рідше. Нечасто зустрінеш тих, хто вміє ворушити вухами. Наші пращури робили це, щоб краще чути небезпеку, що наближається. До речі, кішки так і залишилися хижаками, тому не втратили нагоди рухати вухами.

Півмісячна складка або третя повіка

У рептилій та птахів, а також у предків людини ця частина тіла виконувала важливі функції: змочувала очі, захищала їх від пилу та вітру. Але зі зміною умов проживання нам це стало не потрібно, і півмісячна складка атрофувалася, сильно зменшилась у розмірах. У сучасної людини її функції взяли він верхнє і нижнє повіки.

Хапальний рефлекс

Досі ця несвідома дія дуже добре розвинена у дітей віком до пів року. Немовлята можуть міцно вхопитись пальцями за щось і триматися так деякий час. Але з дорослішанням рефлекс замінюється самостійною дією.

У минулому це було дуже важливо для виживання. Маленькі діти не могли самостійно пересуватися. Тому якщо загрожувала небезпека, вони чіплялися за густий волосяний покрив своїх батьків, тим самим рятуючи життя.

Источник