7 загадкових професій, яких уже давно не існує — від них віє романтикою

Технічний прогрес зробив ці професії непотрібними.

Ці професії не затребувані в наш час. А колись не лише служили суспільству, але і додавали трохи романтики, інформує Ukr.Media.

Прогрес змінює світ навколо нас постійно, протягом усієї історії. Він значно спрощує повсякденне життя, але разом із тим іноді позбавляє його загадковості і романтичності. Професії, які колись були затребуваними, а сьогодні перестали існувати, безумовно, вже не потрібні, але серед них є чимало вельми романтичних.

Запалювач ліхтарів

До того, як вулиці населених пунктів залило світло електричних приладів, вони освітлювалися газовими або свічковими ліхтарями. З настанням сутінків їх запалювали ліхтарники, що стали практично символом міської романтики.

Вони ходили вулицями з довгими драбинами, щоб масляною лампою або сірниками запалити ліхтар, а вранці загасити його. Сьогодні побачити справжнього ліхтарника можна, наприклад, у польському Вроцлаві або в Чеській Празі, але це лише спосіб залучення туристів, маркетинговий хід, а не необхідна професія.

Будильник

Під час промислової революції в Європі у XVIII-XIX століттях перед власниками заводів і фабрик постала несподівана проблема: робітники, багато з яких не мали годинників, спізнювалися до початку зміни. Виникла необхідність у людині, яка ходила б від будинку до будинку і будила їх жителів, стукаючи у вікно довгою палицею або м'яким молотком. Зникла ця професія тільки в 1940-і роки, з появою механічних будильників.

Травниця

Термін "травниця" існує й зараз, так називають народних цілительок, які збирають трави з лікувальною метою.

Але первісне його значення інше: так називали жінок, які встеляли королівський шлях і покої монарха квітами. Вони повинні були підтримувати в приміщеннях не лише чистоту, але і свіжість повітря, і для цього використовували найрізноманітніші рослини.

Читець

У другій половині 18-го і на початку 19-го століть ручна праця на фабриках була досить монотонною. Витримати рутину, не знижуючи темпу, протягом усього робочого дня було непросто. Допомогти в цьому повинен був читець — людина з ораторськими навичками, яка читала вголос газети або художню літературу, поки працівники були зайняті своєю справою.

Сьогодні читця часто замінює радіо з інформаційними або музичними передачами.

Авгур

У Стародавньому Римі авгуром називали жерця, який виконував функції гадателя, що робив передбачення, ґрунтуючись на поведінці птахів. Статус авгурів був офіційним, і їм доводилося вирішувати важливі питання — ті, що пов'язані з виборами посадових осіб або з початком військових походів. Посада авгура вважалася довічною.

Телефоністка

Робота телефоністки була складною, але при цьому досить романтичною: їй доводилося з'єднувати люблячі серця за допомогою міжміського телефонного зв'язку, а іноді і виступати в ролі своєрідної психологічної підтримки. Головним же завданням було з'єднання абонентів по телефонній лінії на міських комутаторах. Професія перестала існувати з появою автоматичних телефонних станцій.

Біснагеро

Біснагеро — типова для середньовічних іспанських міст професія. Так називали продавців біснаги — букетиків із жасмину, що нагадують кулю. Квітки фіксувалися на висушеній гілці будяків і продавалися зовсім не для прикраси: вважалося, що літніми ночами такі букетики відлякують комарів. Продавцю біснаги встановлено пам'ятник в іспанській Малазі, його вважають одним із символів міста.

У 2020 році Інститутом прогресивної освіти були названі професії, які незабаром можуть припинити існування через розвиток високих технологій. У їх числі, наприклад, турагенти, працівники друкованих видань, диспетчери, бухгалтери нижчих посад. Чи збудеться прогноз — покаже час, але очевидно, що про деякі з цих професій ми вже дуже скоро будемо лише згадувати з сумом і ностальгією.