7 звичок, що вбивають ваші нервові клітини

Завдяки мозку функціонує все тіло людини. Тому ви просто зобов'язані дбати про нього.

Правильний спосіб життя, що передбачає регулярний відпочинок, заняття спортом, збалансоване харчування та якісний сон, допоможе вам уникнути багатьох проблем, включаючи відмирання нервових клітин, інформує Ukr.Media.

У тому, що стосується турботи про загальний та психічний стан здоров'я, розумові та фізичні вправи відіграють однаково важливу роль. Але яких саме навичок варто уникати, щоб захистити свої нейрони? У цій статті ми розповімо про сім із них.

Турбота про мозок передбачає також турботу про психічний стан, що позитивно позначається на загальному фізичному стані здоров'я. Певні звички вбивають нейрони і цим завдають шкоди нервовій системі. Що це за звички? Вони пов'язані зі стресом, недосипанням, відсутністю розумової стимуляції тощо.

Стрес

Це одна з основних причин загибелі нервових клітин. Стрес — це почуття фізичної та емоційної напруги, яке, у свою чергу, є механізмом, що активується у ситуаціях, де від людини потрібно більше ресурсів, ніж у неї зараз є. Іншими словами, стрес виникає, коли ви перевантажені.

Цей механізм починає вбивати нейрони лише у тому випадку, якщо діє тривалий час (хронічний стрес). В організмі починає вироблятися надмірна кількість кортизолу (гормону стресу), а він, у свою чергу, блокує біологічні процеси, необхідні для вирішення критичних ситуацій.

А що відбувається, коли в тілі людини постійно виробляється дуже багато кортизолу? Нейрони залишаються без нагляду, а імунна система слабшає.

Зловживання цукром

Вживання цукру у великих кількостях також безпосередньо пов'язане з відмиранням нервових клітин (та іншими проблемами зі здоров'ям). Так відбувається з тієї причини, що надлишок цукру сповільнює абсорбцію корисних нутрієнтів та підриває нормальне функціонування мозку.

Необхідно завжди пам'ятати про відповідальне споживання. Всупереч поширеній думці цукор шкідливий лише у надмірних кількостях.

Відсутність розумової стимуляції

Монотонність (когнітивна, сенсорна чи фізична) вбиває нервові клітини. Щодо цього, мислення — є найкращим способом стимуляції роботи мозку. Ми зараз говоримо про розумові вправи, навчання, письменницьку роботу, книги і т.д. Ці активності змушують мозок працювати та перешкоджають розвитку серйозних захворювань.

Зневоднення

Відмова від рясного пиття теж губить ваші нейрони. Дуже важливо вчасно вгамовувати спрагу. В іншому разі організм «висмоктуватиме» воду з інших клітин організму, що лише підвищить шанс загибелі деяких з них (у тому числі нервових клітин).

Тютюн та інші наркотичні речовини

Куріння не тільки шкодить здоров'ю, а й убиває клітини мозку. Тютюн викликає сильну залежність. Крім того, він здатний завдати мозку незворотної шкоди, вбиваючи ваші нейрони. Те саме стосується багатьох інших наркотичних речовин.

Забруднення

Життя в поганих умовах не тільки шкодить вашим легеням, а й згубно впливає на нервові клітини. Річ у тім, що мозок це один із найбільш залежних від кисню органів. Під час дихання у ваші легені потрапляє величезна кількість шкідливих частинок. З кровотоком вони досягають мозку попри те, що кров захищає вас від деяких з них. Тому так корисно іноді вибратися за межі великого міста та насолодитися природою.

Недосипання

Недосипання дуже губить ваші нервові клітини. Дослідження показали наявність взаємозв'язку між безсонням, відмиранням нейронів та зменшенням обсягу певних ділянок мозку (наприклад, гіпокампа). У майбутньому це призводить до порушень пам'яті та складнощів з концентрацією.

Источник