8 грудня — Климентьєв день: історія, традиції та прикмети свята

Намагайтеся не виходити сьогодні з дому, особливо в темний час доби.

Климентьєв день 8 грудня, це старовинне народне свято. Християни в цей день вшановують пам'ять священномученика Климента, одного з перших священнослужителів, апостола від сімдесяти, інформує Ukr.Media.

Історія

Майбутній папа народився в знатній і багатій родині. У дитячому віці його розлучили з близькими, в результаті він довгі роки вважав їх загиблими. Незважаючи на трагічну втрату рідних, він зміг отримати якісну освіту, після чого відправився в мандри по різних містах і країнах.

При відвідуванні Олександрії Климент знайомиться з християнським віровченням, відбувається це завдяки його знайомству з Варнавою. Пізніше познайомився з апостолом Петром і став його вірним учнем. Два нових друга схилили його до прийняття святого Хрещення. Климент почав сам проповідувати християнство, і під час проповіді знайшов давно втрачену сім'ю. Чудо возз'єднання з втраченим багато років тому сином і братом так подіяло на родичів, що вони стали християнами.

Вважається одним з кращих релігійних ораторів, які проповідували на територіях північного Причорномор'я, землях, що згодом стали Київською Руссю, тому він найбільш шанований саме православною церквою.

Перебуваючи на порозі смерті, апостол Петро, учень самого Ісуса Христа, висвятив Климента в сан єпископа. Таким чином, Климент перетворився на одного з найбільш значущих представників раннього християнства. Сила віри четвертого єпископа Риму була настільки велика, що незабаром про нього стало відомо імператору. Донос язичників призвів до того, що папа був засланий в Інкерманські каменоломні, де його стратили кілька років по тому за наказом правителя Римської імперії.

Традиції та обряди, пов'язані зі святом

Будь-яку справу в Климентьєв день слід починати на голодний шлунок. Ймовірно, традиція зародилася у зв'язку з триваючими роботами по молотьбі зернових культур. Ситій людині працювати не дуже зручно, може хилити в сон, вона стає неквапливою, рухи сповільнюються.

Ще одне повір'я важче пояснити логічними причинами. За старих часів вважалося, що під будинком людини, яка народилася 8 грудня, збирається вовча зграя. З цієї причини іменинники без гострої необхідності не виходили з дому, особливо після заходу сонця.

Народні прикмети

  • Півні починають співати раніше звичайного — незабаром настане відлига.
  • Якщо 8 грудня піде сніг, значить літо видасться дощове.
  • Річкова вода покриває вже усталений лід — попереду чекає потепління і дощ.
  • Людям, що народилися в цей день, краще не залишати житло, якщо не хочуть зустрітися з вовками.