Анемія не є приводом відмови від тренувань з помірними навантаженнями

Наявність певних захворювань в організмі людини накладає певні обмеження на тривалість та інтенсивність занять спортом. Це зокрема стосується захворювання, що має назву «анемія», симптомами якої є поява втоми, слабкості або задишки навіть під час повільної ходьби. Вказані ознаки є наслідком недостатньої кількості червоних кров’яних тілець-еретроцитів, тому за інформацією сайту APOLLO NEXT — першої повністю діджиталізованої мережі спортивних клубів, спортивні тренування людей з симптомами анемії повинні супроводжуватися спеціальною дієтою та помірними фізичними навантаженнями.

Деякі вимоги щодо тренувань осіб з анемією

Процес протікання анемії може по різному впливати на самопочуття людини, в одних випадках анемія супроводжується достатньо легкими симптомами, у важких випадках вказане захворювання може становити смертельну небезпеку для життя людини. Зважаючи на симптоми анемії легкі фізичні навантаження під час спортивних тренувань можуть позитивно впливати на здоров’я та самопочуття людини, переважаючи за ефективністю регулярний прийом під час хвороби медикаментів з високим вмістом заліза.

Задля подолання втоми, яка зазвичай є наслідком анемії, варто:

  • не відмовлятися від фізичних вправ, завдяки яким можна підвищити рівень енергії в організмі через покращення доставки кисню до крові та завдяки виробленню додаткової кількості ендорфінів;
  • за кожної можливості пересуватися пішки або використовуючи їзду на велосипеді, не відмовлятися від регулярних відвідувань басейну чи занять з аквааеробіки. Також помірні тренування при анемії можуть поєднуватися з заняттями йогою, пілатесом чи стретчингом;
  • віддавати перевагу силовим тренуванням, завдяки яким відбувається нарощення м’язової маси з одночасним збільшенням вироблення еритроцитів та підвищенням рівня гемоглобіну у крові.

Харчуємося правильно

Харчування при анемії повинно бути направленим на подолання дефіциту заліза та певних вітамінів (фолатів та вітаміну В-12). Розробку детального плану харчування при анемії варто доручити сертифікованому нутриціологу або дієтологу.

Задля підвищення кількості еритроцитів та рівня гемоглобіну для повноцінного харчування варто використовувати продукти з великим природним вмістом гемового заліза на кшталт м’яса яловичини, баранини, курятини та печінки. Збалансована дієта також повинна містити рослинні продукти з негемованим залізом, яке міститься в фруктах та овочах: брокколі та фініках, сушених персиках та інжирі, капусті, зеленій квасолі, куразі тощо.