Бджолярі розповіли, як повернути мед в рідкий стан без втрати корисних властивостей

Будь-який вид меду повинен затвердіти протягом року, тобто кристалізуватися.

Якщо любите мед, ймовірно, вже стикалися з тим, що ваші запаси солодких ласощів з часом з рідких перетворювалися в тверді, інформує Ukr.Media.

Звичайно, мед можна легко повернути в рідкий стан, але як не зруйнувати при цьому найбільш цінні речовини, що містяться в ньому? Відповідь на це питання найкраще знають ті, хто займається виробництвом меду, а тому давайте звернемося за порадою до досвідчених бджолярів.

Кристалізація меду — це не дефект, а властивість

Кристалізація (затвердіння) меду — явище цілком природне. Так що ніякого дефекту, не кажучи вже про привід для критики. Однак, незалежно від походження, будь-який вид меду повинен затвердіти протягом року, тобто кристалізуватися. Кристалізація викликається мікрочастинками (особливо пилком і різними кристалами), які діють як ядра, на яких ростуть кристали цукру. Так що кристалізований мед зовсім не означає, що виробник обдурив вас і замість меду продав цукор. До речі, варто зауважити, що деякі види меду кристалізуються швидко, а інші — тільки через деякий час.

  • найбільш швидко кристалізуються — луговий і весняний квітковий мед, в яких міститься найбільше глюкози,
  • мед з більш високим вмістом фруктози (наприклад, мед з акації) і мед з високим вмістом складних цукрів (темний медовий лісовий мед) кристалізуються повільніше.

Як правильно розчинити мед

  • Класичний спосіб зігрівання меду — водяна баня. При цьому температура не повинна перевищувати 50 градусів, так як це єдиний спосіб зберегти найцінніші і корисні частини меду.
  • Крім класичної водяної бані, ви також можете нагріти мед в духовці з терморегулятором. Також важливо встановити мінімальну температуру, тобто 50 градусів.
  • Взимку банку можна поставити, наприклад, на радіатор. І абсолютно недоцільно нагрівати кристалізований мед в мікрохвильовій печі. Метод робочий, але температуру складно тримати під контролем.

Пастеризований мед розчиняти не потрібно

Пастеризований мед не такий привабливий за кольором як рідкий, але він також містить всі речовини, які надають меду привілейований стан. Такий мед швидко кристалізується, через що кристали цукру менші, ніж зазвичай. Пастеризований мед має характерний білий колір і пастоподібну консистенцію, що не змінюється з часом. Його дуже зручно намащувати на хліб, оскільки він не стікає з поверхні і не прилипає до пальців.

Источник