Ці навички потрібно розвивати для побудови успішної кар’єри

А результатом буде успіх в роботі і досягнення поставлених цілей.

Напевно будь-яка людина хотіла б побудувати кар'єру, бути успішною, отримувати гідну винагороду. Але одного бажання для цього мало, потрібні ще й певні якості, навички, вміння. З більшістю з них люди не народжуються, їх потрібно формувати, розвивати і вдосконалювати. Ось які якості потрібні для побудови кар'єри і що зробити, щоб їх отримати, інформує Ukr.Media.

Самодисципліна, навички планування

У всіх нас однакове число годин на добу. Однак одні за день встигають багато, інші — зовсім нічого. Вся справа в правильній (або неправильній) організації свого часу. Уміння планувати день і розумно розподіляти завдання — головне вміння майбутнього кар'єриста. З ним людина буде встигати значно більше при витраті меншої кількості годин.

Навчіться правильно розставляти пріоритети, розділяти в завданнях головне і другорядне. Така корисна звичка — планувати все наперед, може істотно вплинути на продуктивність роботи. Якщо вам складно самим розподілити завдання, то можна скористатися програмою-планувальником. Їх зараз багато різних, завжди можна вибрати відповідну для себе.

Навички активного слухання

Ми всі знаємо, як потрібно чути співрозмовника, але чи вміємо ми слухати його? Чи вміємо вдаватися в сенс, запам'ятовувати, виробити головне, використовувати інформацію за призначенням? Це вміння, якому потрібно спеціально вчитися. Уміння активно слухати важливо для кожного, хто бажає досягти певних кар'єрних висот.

Ви повинні навчитися налаштовуватися на співрозмовника, подавати йому сигнали зворотного зв'язку. Повинна бути відповідна емоційна реакція. В ході розмови задавайте уточнюючі питання, повторюйте фрази або перефразуйте думки співрозмовника. Для розвитку вміння слухати, не обов'язково йти на курси або семінари. Просто налаштуйтеся на свого співрозмовника, почуйте його, і спілкування стане більш продуктивним.

Вміння виступати публічно

За статистикою, приблизно 77% людей відчувають страх перед виступами на публіці. Але якщо у ваших планах побудувати кар'єру, про це хвилювання доведеться забути. Ви будете часто говорити перед аудиторією, без зборів і презентацій в бізнесі не обійтися. Також вам потрібно буде надавати публічні звіти, регулярно спілкуватися з ключовими клієнтами та партнерами. Уміння публічних переговорів стане для вас незамінним.

Комунікабельність

Це, мабуть, та якість, з якою потрібно народитися. Звичайно, навички і прийоми можна підкоригувати і розвинути, але у людини спочатку повинна бути потреба в спілкуванні з людьми. Інтроверт навряд чи зможе керувати підприємством і колективом. Чим ширше буде список ваших контактів, тим легше вам буде просуватися вгору по кар'єрних сходах.

Навчіться підтримувати корисні знайомства, відточіть своє уміння, практикуйте його. Вам повинно бути легко налагодити контакт з незнайомцями, почати невимушену бесіду, розвинути розмову і повернути її в те русло, яке вам на руку. Нові контакти будуть вашою базою для досягнення цілей. Вступайте в професійні спільноти, почніть ходити на спеціальні тренінги та семінари. На просторах інтернету можливості для пошуку знайомств теж не обмежені.

Вміння вести переговори

Це вищий рівень навички спілкування — вміти домовлятися, схиляти інших до своєї точки зору, домагатися свого в діловому спорі. Грамотні комунікації з діловими партнерами здатні творити чудеса, як і правильне спілкування з представниками влади. Десь потрібно проявити жорсткість, а десь — гнучкість і навіть хитрість.

Відразу знайти підхід до будь-якої людини дуже непросто. Це уміння, якому багато хто вчиться все життя. Вам знадобиться високий емоційний інтелект, чуйність, вміння "бачити людину наскрізь". Зараз багато різних курсів і тренінгів, на яких можна відточити свої навички ведення переговорів.

Гнучкі навички для конкретних професій

Якості, зазначені вище, необхідні в кар'єрі всім, але є так звані гнучкі навички. Вони стануть в нагоді в кожній конкретній професії. Наприклад, для маркетологів важливо вміння аналізувати, діяти в режимі багатозадачності, володіти менеджерськими якостями, мислити системно і креативно. Для HR-фахівців найважливіше мистецтво нетворкінгу, вміння мотивувати людей.

Для аналітиків потрібно розвивати акуратність, уважність. Їм важливі такі якості, як вміння працювати швидко з великим обсягом інформації, гнучке мислення, вміння працювати в команді. Для розробників важливий гнучкий розум, системне, раціональне мислення, прагнення до самонавчання і неконфліктність, а також проєктне мислення.

Інженерам-технологам потрібно розвивати організаційні навички, акуратність і уважність, навички роботи зі стандартами і нормативами. Вони повинні вміти швидко знаходити потрібну інформацію і обробляти її. Спілкування з замовниками передбачає комунікативні навички, вміння розуміти людину, яка не може технічною мовою викласти свою проблему.

Звичайно, це далеко не все, що потрібно для побудови успішної кар'єри. Ви повинні будете постійно самовдосконалюватися і освоювати нові навички. Це безперервний процес, результатом якого буде успіх в роботі і досягнення поставлених цілей.