Ці продукти допоможуть у відновленні організму після пневмонії

Деякі продукти сприяють відновленню організму після пневмонії.

Чим би не була викликана пневмонія, вірусами або бактеріями, під час хвороби важливо щосили допомагати своєму організму боротися з нею. І правильне харчування — один із способів це зробити. Розповідаємо, які продукти варто частіше їсти під час хвороби і після одужання, щоб себе підтримати. Але пам'ятайте: ніякі продукти не замінять серйозне лікування, а його може призначити лише лікар!

Жирна риба

Жирні кислоти омега-3 допомагають зменшити запальний процес, тому лікарі рекомендують з'їдати дві-три порції риби на тиждень. Але не більше: за деяких хвороб легенів, наприклад ХОЗЛ (хронічне обструктивне захворювання легенів), організм може перетравити дуже обмежену кількість омега-3, інформує Ukr.Media.

Волоські горіхи

Ще один продукт, який багатий на омега-3. Але, всупереч поширеній думці, горіхи не можуть замінити рибу: річ у тім, що тип жирних кислот омега-3, що містяться у рослинних продуктах, відрізняється від тих, на які багаті продукти тваринного походження. Але і ті, і інші корисні для нашого здоров'я та здатні знизити запалення, тож не відмовляйтеся від жмені свіжих горіхів!

Цитрусові

Вітамін С, на який багаті цитрусові, підтримує імунну систему, а ще — зменшує ризик розвитку раку легенів. Метааналіз, опублікований у Scientific Reports, показав, що кожні 100 мг вітаміну С, які приймаються щодня, знижують ризик розвитку раку легенів на 7 %. Вражає!

Солодкий перець

По-перше, ці яскраві овочі також багаті на вітамін С (і можуть стати гарним замінником цитрусових для людей, які страждають на алергію). А, по-друге, болгарський перець, особливо його жовтий різновид, буквально набитий антиоксидантами, які допомагають зменшити запалення.

Молоко

Хвороби легенів підвищують ризик розвитку дефіциту вітаміну D. А з огляду на той факт, що на пневмонію частіше хворіють у холодну і темну пору року, цей ризик удвічі вищий. У склянці молока міститься приблизно п'ята частина необхідної нам добової дози, тому не відмовляйте собі у цьому напої, але стежте, щоб молоко не було знежиреним!

Зелений чай

Цей напій — справжній чемпіон за вмістом поліфенолів — особливих антиоксидантів, які здатні руйнувати вільні радикали. Ці сполуки особливо небезпечні під час хвороби. Якщо вільних радикалів забагато, вони викликають справжній окислювальний стрес, який своєю чергою посилює будь-які запальні процеси. Тож пийте більше зеленого чаю з лимоном — швидше прийдете до тями.

Чорна кава

Гарна новина: у зернах кави настільки ж багато протизапальних поліфенолів, як і у зеленому чаї. Правда, є один нюанс: якщо ви додасте у напій цукор або молоко, ви нейтралізуєте ці корисні речовини. Тому варто надавати перевагу лише чорній каві.

Помідори

Невелике дослідження, у якому брали участь дорослі, які страждають на астму, показало, що вживання томатного соку (прийом томатного екстракту) протягом тижня поліпшило функцію легенів і зменшило симптоми астми. Дослідники припустили, що за поліпшеннями стоїть антиоксидант під назвою лікопін. Тож якщо ви нещодавно перенесли запалення легенів, можливо, саме час сісти на помідорну дієту!

Дана стаття носить виключно інформаційний характер. Перед використанням даних, наданих вище, проконсультуйтеся з сертифікованим фахівцем. Редакція не гарантує будь-які результати і не несе ніякої відповідальності за шкоду або інші наслідки, які можуть виникнути внаслідок використання відомостей, наданих вище.