Ці кілька трюків допоможуть вам працювати швидше і менше відволікатися

Підвищити ефективність своєї роботи досить легко.

Списки справ не завжди сприяють продуктивності. Щоб встигати більше, корисніше зосередитися на пріоритетних завданнях. Але насправді це не настільки легко, як на словах: відволікають соцмережі і власні думки, а якщо ви працюєте з домівки, то ще й домочадці. Допоможіть собі, використовуючи наступні три стратегії, інформує Ukr.Media.

Заводьте будильник

Коли ми чуємо різкий сигнал, наш мозок одразу ж звертає на це увагу, чим би ми не займалися. Він просто не може ігнорувати гучні повторювані звуки. Отримайте від цього користь.

Поставте будильник на телефоні на п'ять-шість довільних моментів протягом робочого дня. Щоразу, коли буде звучати сигнал, звертайте увагу на те, чим ви зайняті і як почуваєтеся.

Ви сконцентровані на робочому завданні або застрягли у соцмережах? А, можливо, ви працювали сім годин поспіль і варто вже відпочити? Якщо у 9 випадках з 10 виявляється, що ви зайняті чимось неважливим або непродуктивним, то ви погано контролюєте відволікаючі фактори. Попрацюйте над цим.

Будильник можна використати ще й для того, щоб допомогти собі вчасно закінчити робочий день. Сигнал нагадає мозку, що треба розслабитися і перейти у "домашній режим". Це є особливо актуальним, якщо ви працюєте віддалено.

Просто поставте будильник таким чином, щоб він задзвонив приблизно за 15 хвилин до того часу, коли ви плануєте завершити справи. Це буде сигналом для того, що треба завершувати роботу.

Допишіть розпочатий лист, підведіть підсумки телефонної розмови або зустрічі, приберіться на робочому місці. Не забувайте, що відпочинок і особистий час завжди повинні залишатися пріоритетними.

Споживайте інформацію своєчасно

Якщо є бажання, можна знаходити нову статтю або новий епізод підкасту кожні 10 хвилин. Це чудово, але якщо щоденне споживання інформації заважає вам виконувати необхідні справи, треба замінити підхід.

Тут вам допоможе принцип своєчасного навчання. Його сенс у тому, щоб споживати лише той контент, який пов'язаний з пріоритетним завданням, яким ви зараз зайняті. Причому інформація має бути одночасно: релевантною (пов'язаною з наступним кроком на шляху до завершення завдання), застосовною на практиці (такою, яку можна втілити у життя протягом найближчих тижнів).

Якщо зміст не відповідає цим критеріям, відкладіть таку інформацію на потім. Можете створити для цього окремий список у зручному для вас додатку.

Виділяйте час на нові ідеї

Бажання пробувати нове та експериментувати закладене у нас природою і в цілому є корисним для мозку. Але коли потрібно попрацювати, воно лише заважає. До кінця дня ви зробите досить мало, якщо постійно будете відволікатися на нові ідеї і ставити собі питання: "А якщо спробувати по-іншому?". Від подібних роздумів не варто відмовлятися, просто на них потрібно виділяти певний час.

Наприклад, 10 % або 20 % робочих годин на тиждень. Цього достатньо, щоб задовольнити бажання новизни, і не надто багато, щоб відвернути вас від пріоритетів.

Спробуйте виділити на це частину п'ятниці. Напевно за тиждень у вас накопичаться ідеї, які хочеться перевірити або вивчити. Нехай цей час буде нагородою за концентрацію і продуктивність у інші дні.