Це 5 головних джерел мікропластику у вашому домі: ось як їх уникнути

В організм людини потрапляє до 52 000 частинок мікропластику на рік.

Мікропластик — це крихітні частинки пластику, які проникають у наш організм через різні продукти та предмети. Дослідження показали, що вони можуть мати негативний вплив на здоров'я, серед яких проблеми із серцем, репродуктивною системою і навіть рак, інформує Ukr.Media.

Згідно з канадським дослідженням 2019 року, в організм людини потрапляє до 52 000 частинок мікропластику на рік. Хоча повністю виключити мікропластик із життя неможливо, ми можемо значно скоротити його споживання, замінивши деякі побутові предмети.

Топ-5 джерел мікропластику у вашому будинку.

Пластмасові обробні дошки

Замініть пластикові дошки на скляні або бамбукові.

Дослідження показали, що пластикові дошки можуть "згодовувати" нам до 79 млн. частинок мікропластику на рік.

Обробні дошки із загартованого скла — міцні, легко миються і не містять мікропластику. Дошки з бамбука або інших твердих порід дерева також безпечні та екологічні.

Контейнери для мікрохвильової печі

Відмовтеся від контейнерів для мікрохвильової печі та використовуйте скляний посуд.

Під час нагрівання пластик із контейнерів для НВЧ може виділяти мікропластик у їжу. Під час дослідження, проведеного 2023 року, вчені виявили до 4 млн мікропластикових частинок на квадратний сантиметр у деяких пластикових упаковках для дитячого харчування, позначених як придатні для мікрохвильовок.

Під мікроскопом було знайдено, що ці частинки вбивають до 75 % клітинних культур нирок.

Пластмасові лотки для льоду

Використовуйте лотки для льоду із нержавіючої сталі або силікону замість пластикових.

Лід, заморожений у пластмасових лотках, може стати джерелом мікропластику — таким самим чином, як і вода з пластикових пляшок.

Лотки з харчового силікону — гнучкі, міцні та не виділяють мікропластик. Лотки з нержавіючої сталі швидко заморожують воду і не містять шкідливих речовин.

Паперові стаканчики

Перейдіть на багаторазові пляшки для води замість одноразових склянок.

Паперові стаканчики, хоч і вважаються екологічною заміною пластиковим, не є безпечними для організму. Річ у тім, що для з'єднання паперових деталей застосовується герметик, що зазвичай складається на 10% поліетилену високої щільності. Це не тільки забруднює довкілля мікропластиком, а й перешкоджає переробці.

Чайні пакетики

Заварюйте чай розсипний або в багаторазовій сітці замість пакетиків.

Багато чайних пакетиків виготовляються з неекологічного поліпропіленового пластику, і навіть паперові пакетики можуть містити сліди пластику в ущільнювачі.

У дослідженні 2023 року, опублікованому Університетом медичних наук Доу, зазначено, що гаряча вода під час заварювання чаю може звільнити мільйони частинок мікропластику з пакетиків — до 3,1 млрд. в одній чайній чашці.

Чайні пакетики можуть містити інші шкідливі речовини, включаючи сполуки фтору, миш'як, солі радію, алюміній, мідь, свинець, ртуть, кадмій, барій і нітрати.

Використовуйте заварник або ситечко із нержавіючої сталі, щоб пити чай без мікропластику.

Источник