Через ці 6 причин літнім людям варто вживати буряк щодня

У літньому віці особливо корисно їсти буряк.

Коренеплід особливо корисний для літніх людей з цілого ряду причин, інформує Ukr.Media.

Чому варто їсти буряк

Знижує тиск

Люди похилого віку часто страждають через підвищений тиск, і свіжовичавлений буряковий сік — один з натуральних способів його знизити. Вчені пов'язують цей ефект з високим вмістом нітратів у коренеплоді: вони перетворюються на оксид азоту, який розширює судини, знижуючи тиск на кілька пунктів. Замінити таблетки на буряк не вдасться, але у якості профілактики цей метод можна використовувати.

Нормалізує мікрофлору

У буряках високий вміст природних цукрів. Це джерело поживних речовин для мікрофлори, що живе у кишківнику. Ще у коренеплоді багато клітковини, яка допомагає видаляти шлаки і токсини, очищає організм.

Насичує енергією

Цей овоч — джерело рослинного білка, який, своєю чергою, відповідає за тонус і еластичність м'язів, наповнює енергією. Чим старшими ми стаємо, тим більше м'язової маси втрачаємо, і їсти достатньо білка (й рослинного також) для заповнення його нестачі дуже важливо.

Бореться з атеросклерозом

У буряку є магній, який довів свою ефективність у профілактиці атеросклерозу і нормалізації роботи нервової системи. Ще одна причина, через яку буряк корисний за наявності проблем з судинами — високий вміст органічних кислот, які запобігають утворенню згустків і тромбів у судинах.

Профілактує депресію

Знову ж таки, наявність магнію і вітамінів групи В у складі допомагає знизити ймовірність розвитку депресії, а також зміцнити нервову систему. За достатньої кількості вітаміну В йдуть дратівливість, стомлюваність, нормалізується сон.

У ряді публікацій дослідники пов'язують вживання буряка і бадилля зі зниженим ризиком розвитку депресії ще й тому, що природними цукрами, які містяться у них, живляться корисні бактерії у нашому кишківнику. А кишкові бактерії, своєю чергою, беруть участь у утворенні гормонів і нейромедіаторів, які позитивно впливають на мозок.

Корисно їсти як варений буряк, так і сирий. У запеченому відмінно зберігаються клітковина, природні цукри і пектини, які є корисними для мікрофлори і нормалізації шлунково-кишкового тракту, і білок, який також необхідний для м'язів.

Допомагає зберегти зір

Дослідження показали, що нітрати, які містяться у буряках, не лише борються з підвищеним тиском, але й допомагають запобігти вікове погіршення зору, зокрема, ризик розвитку вікової дегенерації жовтої плями. Це одна з головних причин втрати зору у літньому віці.

Вітаміни і антиоксиданти, які є корисними для зниження тиску і профілактики розвитку атеросклерозу, здебільшого містяться у сирому буряку і соку.

Протипоказання

Незважаючи на корисні властивості буряка, у нього є цілий ряд протипоказань. Так, він не рекомендований за наявності проблем з нирками і захворювань сечового міхура. Він сприяє виробленню щавелевої кислоти у організмі, що є небажаним за наявності сечокам'яної хвороби.

Підвищений вміст цукру є небезпечним за наявності діабету. А властивість буряка посилювати моторику шлунково-кишкового тракту може несприятливо відбитися на тих, у кого чутливий шлунок.