Чи можна вживати старий мед, якому більше 5 років

Відповідь дали фахівці.

Багато хто задавався питанням, чи можна їсти старий мед, який зберігався, наприклад, більше 5 років. На думку фахівців, розмови про те, що мед зіпсуватися не може, — це міф, інформує Ukr.Media.

Якщо поверхня покрилася пухкою піною, а запах і смак стали кислими, то продукт краще викинути, він заграв, можна навіть отруїтися. Якщо мед став густішим, майже твердим, він просто став зацукрованим, це нормально. Інша справа, що з часом, звичайно, втрачається користь.

Фахівці стверджують, що вітаміни і амінокислоти схильні до певного хімічного розпаду. Мед здавна використовувався як їжа і як ліки, так як має дуже великий спектр різних властивостей. Одна з таких властивостей — це бактерицидна властивість меду. Однак при нагріванні і при тривалому зберіганні ця властивість знижується.

У теплі і з роками в бджолиному продукті стає більше речовини, відомої як гідроксиметилфурфураль, або 5-оксиметилфурфурол. В Інтернеті багато пишуть про те, що вона неймовірно небезпечно і навіть може привести до раку. Чи правда це? Яку дозу можна отримати зі старим медом?

Банку 5-річної давності здали на аналіз, експерти нічого страшного не знайшли. Ознаки бродіння були відсутні, тієї самої речовини було, як і належить, менше 25 міліграмів на кілограм.

Вміст 5-оксиметилфурфуролу склав 18,4 міліграма на кілограм. Це свідчить про те, що за даним показником досліджений зразок безпечний для вживання.

Останні наукові дані говорять про те, що гідроксиметилфурфураль взагалі навряд чи може завдати шкоди. Небезпеку (і то невелику, пухлини були доброякісними) вдалося виявити лише в дослідженнях на мишах, яким вводили його ін'єкційно в дозах, що багаторазово перевищують дозволені для людини.

Ця речовина, до речі, міститься і в багатьох інших солодких продуктах — соках, компотах, морсах. Вживати їх поменше, включаючи мед, варто зовсім з іншої причини — через велику кількість нехай натурального, але цукру. Стосовно меду їсти можна 2 чайні ложки в день, не більше, краще все-таки свіжий, в ньому і корисних речовин буде чимало, та й просто приємніший смак. Старий мед, якщо він не заграв, можна використовувати для маринадів або класти в випічку замість цукру. Деякі підгодовують залежаним медом рослини.