Чи правда, що горіхи блокують засвоєння кальцію та заліза в організмі — відповідь нутриціологів

Чи потрібно замочувати горіхи?

У горіхах є фітинова кислота, яка нібито блокує засвоєння мікроелементів, тому потрібно замочити горіхи. Але чи це так, інформує Ukr.Media.

Горіхи вважаються корисним продуктом, насиченим безліччю цінних мікроелементів. Однак у їх складі також містяться фітати, які можуть заважати засвоєнню заліза, цинку та кальцію, повідомили нутриціологи.

Чи потрібно замочувати горіхи?

Багато хто чув від фахівців, що горіхи та насіння рекомендується замочувати. У горіхах, як і в бобових та зернових, є фітинова кислота. Вона захищає насіння від пошкоджень, що має важливе значення. Але, як зазначають нутриціологи, фітати можуть знижувати засвоєння мікроелементів, таких як залізо, цинк та кальцій, лише за їх надмірного споживання.

Можна сказати, що фітати навіть допомагають запобігти утворенню каменів у нирках і пов'язують токсичні метали. У невеликих дозах вони діють як антиоксиданти і приносять користь організму. Все залежить від помірності у вживанні.

Чи потрібно замочувати бобові та горіхи?

На думку нутриціологів, замочувати варто бобові та крупи, оскільки вони частіше вживаються у великих обсягах, а також це допомагає прискорити їхнє приготування. Але у випадку з горіхами це не має особливого сенсу — їх зазвичай не їдять у величезних кількостях, тому рівень фітатів у них мінімальний, а користь значно перевищує можливі ризики.

Крім того, дослідження показують, що замочування горіхів зменшує кількість фітатів лише на 12%, а засвоюваність мікроелементів підвищується лише на 10%. Це настільки незначні зміни, що їх важко відчути.

Факти про горіхи

  • При замочуванні мигдалю кількість фітатів зростає.
  • Замочені волоські горіхи втрачають частину кальцію та цинку.
  • Замочування арахісу трохи підвищує вміст цинку, але необроблений арахіс краще зберігає залізо.
  • Тривале замочування знижує вміст вітамінів групи B, оскільки вони розчиняються у воді.

Як правильно вживати горіхи

  • Вибирайте сухі та чисті горіхи без слідів плісняви.
  • Клітковина та жири, що містяться в горіхах, знижують рівень поганого холестерину.
  • Горіхи можна додавати в салати, каші або використовувати як перекушування.
  • Денна порція, що рекомендується, — 10-20 г, що приблизно відповідає обсягу одного кулака.

Источник