Чи треба продовжувати виплачувати кредит якщо банк збанкрутував

Кожного року банкрутує якась із фінансових установ держави. Вкладники та позичальники залишаються у невизначеному стані. Зокрема, позичальникам не зрозуміло чи потрібно продовжувати виплачувати кредит, якщо банк позбавили ліцензії.

З чого все починається

Коли банку відкликають його ліцензію, позичальникові надходить відповідне повідомлення. В ньому зазначається, яка установа тепер відповідає за кредитні зобов’язання. В такому випадку можливі два варіанти розвитку подій:

  • Клієнт продовжує здійснювати щомісячні платежі, однак відправляє кошти за новими реквізитами;
  • позичальник переукладає договір.

Перед тим як переукладати договір, обов’язково варто ретельно ознайомитися з новими умовами співпраці. Це варто робити завжди й всюди (навіть при створенні персонального акаунту в казино онлайн Україна). Людині варто розуміти, якщо нові умови менш вигідні (наприклад, висока ставка чи одноразове погашення позики), вона має право відмовитися.

Відсутнє повідомлення від банку

Якщо кредитна установа збанкрутувала, а клієнт так і не був повідомлений про це він зобов’язаний продовжувати переказувати гроші за старими реквізитами. Позичальник має знати декілька важливих моментів:

  • сповіщення про зміну реквізитів є обов’язком банку, який взяв на себе кредитні та інвестиційні зобов’язання фінансової установи, що збанкрутувала;
  • жодних штрафних санкцій за випадкові прострочення в результаті переказу за неправильними реквізитами до клієнта не може бути застосовано. Головне, зберігати платіжні документи та інші докази, що позичальник своєчасно вносив платежі. Гроші, виплачені з використанням неправильних реквізитів повертаються назад до клієнта, оскільки банк-банкрут не має права на їх отримання. У крайньому разі особа зможе довести, що суми потрібно стягувати не з неї.

Головне продовжувати виконувати взяті на себе обов’язки і проблем ніяких не виникне.

Можливий штраф

Установа, яка отримала «естафету» від банку-банкрута, може нарахувати клієнту штраф за несплату чи звернутися до суду, тільки за умов:

  • Позичальник отримав повідомлення, але не відреагував на нього (не сплачував борг за новими реквізитами);
  • на сайті банку-банкрута було розміщено інформацію про банкрутство і зміну емітента/реквізитів для оплати.

Тож варто регулярно перевіряти сайт фінансової установи, в якій оформлена позика. Варто бути в курсі новин і знати, куди і як платити кредит у разі його банкрутства.

 

УЧАСТЬ В АЗАРТНИХ ІГРАХ МОЖЕ ВИКЛИКАТИ ІГРОВУ ЗАЛЕЖНІСТЬ. ДОТРИМУЙТЕСЬ ПРАВИЛ (ПРИНЦИПІВ) ВІДПОВІДАЛЬНОЇ ГРИ.

Матеріал пропонується з ознайомчою метою особам, які досягли 21 року і не є рекламою азартних ігор. Також підкреслюємо, що азартні ігри є розвагою і участь в азартних іграх не може бути джерелом доходів чи альтернативою роботі.

Сайт не несе відповідальність за наявність у організаторів азартних ігор та/або букмекерської діяльності відповідних ліцензій в Україні.