Дерматологи попередили, як прибирання квартири може завдати шкоди здоров’ю

Побутова хімія змиває зі шкіри захисну ліпідну плівку.

При прибиранні в будинку з використанням засобів для чищення, зокрема засобів для миття посуду, рекомендується використовувати гумові рукавички, оскільки інакше можна завдати шкоди здоров'ю, попередили лікарі-дерматологи, інформує Ukr.Media.

Вони зазначили, що в складі будь-якого засобу для чищення містяться дуже сильні розчинники, які, крім жиру з брудних тарілок, змивають з нашої шкіри захисну ліпідну плівку, так званий себум.

Себум — це секрет сальних залоз шкіри. Такі залози є на всьому шкірному покриві, за винятком долонь і підошов. Шкірне сало, піт і кислоти на шкірі людини утворюють гідроліпідну мантію, яка служить вродженим захистом від проникнення всередину організму хвороботворних бактерій, вірусів і грибків. Крім захисної функції, водно-жирова мантія сама по собі є природним зволожувальним фактором, а також сприяє зменшенню трансепідермальної втрати води, іншими словами, не дає випаровуватися волозі з поверхні нашої шкіри.

За словами медиків, розчиняючи природну захисну плівку мийними засобами, людина робить шкіру вразливою для приєднання патогенної флори та провокує розвиток у шкірі запалення.

Крім того, засоби побутової хімії є сильними алергічними агентами і нерідко сприяють розвитку хронічних дерматитів, екзем та інших алергодерматозів.

Тому під час побутових робіт дуже важливо використовувати засоби індивідуального захисту у вигляді гумових господарських рукавичок, які є в кожному магазині. Вони допоможуть зберегти здоров'я і красу ваших рук, резюмували фахівці.

Источник