Дієтологи розповіли, коли пити воду стає шкідливо

Не ігноруйте поради лікарів.

Вода надзвичайно потрібна організму: вона допомагає всім органам функціонувати повноцінно. Скільки її потрібно пити щодня — питання, яке хвилює кожного, хто дбає про своє здоров'я. Експерти розповіли, як дотримуватись добової норми та коли вода може стати небезпечною, інформує Ukr.Media.

Чому важливо пити достатньо води

Нестача води може призвести до уповільнення метаболізму. Це, у свою чергу, може спровокувати набір ваги та появу багатьох захворювань. У тому числі хвороб, пов'язаних із травною, кровоносною та нервовою системами.

А ще (хоч як це дивно) нестача води може викликати появу набряків. Це з тим, що через дефіцит рідини організм «затримує» всі наявні запаси у різних тканинах.

Коли пити воду стає шкідливо

Випити дуже багато води досить складно: зазвичай людина інтуїтивно розуміє, коли рідини в організмі забагато. Тим не менш, деякі сильно перевищують свою добову норму, і це має певні негативні наслідки.

Надмірна кількість рідини надає додаткове навантаження на нирки, яким доводиться більше фільтрувати. Крім того, якщо регулярно перевищувати норму, ви можете збільшити об'єм циркулюючої крові, через що серце почне працювати посилено і підвищиться артеріальний тиск. Саме тому особливо уважно ставитися до кількості випитої води варто людям із серцево-судинними захворюваннями та нирковою недостатністю, а також із цукровим діабетом.

Також вода (якщо її дуже багато в організмі) має властивість вимивати важливі для організму мінерали. Про це також варто пам'ятати. І особливо тим, хто веде активний спосіб життя: при інтенсивній фізичній активності ви втрачаєте корисні мікроелементи разом із потом. До речі, саме тому професійні спортсмени так цінують напої з електролітами, які відновлюють водно-сольовий баланс.

Скільки води потрібно пити щодня

Кількість рідини, яка необхідна щодня, обчислюється з розрахунку 30 мілілітрів на кілограм ваги. Проте понад три літри пити небажано. Важливо враховувати, що добова норма пиття залежить від кліматичних умов, температурного режиму та інтенсивності фізичної активності. Чим більше потовиділення протягом дня, тим більша потреба у поповненні рідини в організмі.

Слід пам'ятати, що літр води, випитий за раз, не принесе багато користі. Найкраще поповнювати водний запас невеликими обсягами протягом дня. Також візьміть у звичку випивати склянку вранці після пробудження. Це з тим, що вночі організм активно фільтрує і втрачає воду.

Протягом дня людина отримує близько половини норми рідини з напоїв, супів, овочів та фруктів (яких за добу рекомендується з'їдати 400-500 г). І про це також варто пам'ятати при розрахунку необхідної кількості води.

Источник