«Дієвий спосіб пошуку справжніх причин»: Навіщо люди беруть кредити

Причиною є не лише невміння планувати бюджет.

Є люди, які постійно в кредитах, один віддають, одразу з'являється інший, і так все життя. Це найстрашніші позичальники — серійні. Такі люди постійно в кредитах. І часто причиною постійної наявності кредитів є не лише невміння планувати бюджет, інформує Ukr.Media.

Дуже часто за таким споживанням приховуються ще й психологічні причини, які накладаються на це невміння.

Якщо ви вмієте планувати бюджет, але іноді зриваєтесь у "кредитний загул" або просто марнотратите гроші, то, можливо, вам теж буде це корисно.

Розкажемо вам дієвий спосіб пошуку справжніх причин більшості кредитів.

Є такий психологічний прийом "5 чому". Ось як він працює.

Наприклад, вийшов новий айфон. Грошей немає. Людина йде і купує його в кредит. У такому випадку відмінно працюють "5 чому". Потрібно відповісти всього на 5 запитань, але тільки чесно!

1. Чому я беру в кредит айфон?
— Щоб дзвонити.

2. Для дзвінків цілком згодиться торішній айфон. Чому ще?
— "Похизуватися" перед друзями.

3. Чому мені важливо "хизуватися" перед друзями?
— Хочеться відчувати себе вище за них.

4. Чому мені хочеться відчувати себе вище за них?
— Так підвищується моя самооцінка.

5. Чому в мене така низька самооцінка, що мені потрібен новий айфон, щоб відчути себе крутішим за інших?
— Тому, що більше мені нічим "похизуватися" — купу грошей я не заробив, дружини-красуні немає, великого затишного будинку немає, за тілом не стежу, накопичень жодних немає, освіти та знань теж особливо немає.

Ось так "5 чому" привели до справжньої причини, і стає зрозуміло, що людині взагалі не потрібен новий айфон у кредит, її проблема зовсім в іншому — їй потрібно розвивати себе — знання, тіло, підвищувати кваліфікацію, збільшувати заробіток тощо — і тоді потреба в дешевому "хизуванні" відпаде, тому що всі навколо і так знатимуть, що ця людина чудовий фахівець у своїй справі, вихована, розумна, доглянута, весела тощо. І ніхто не зверне уваги на те, який у неї телефон.

Не завжди, звісно, справа в низькій самооцінці. Іноді людям у житті просто не вистачає чогось, наприклад, любові, друзів, спілкування, хобі, і вони "затикають ці діри" непотрібними речами — причин безліч.

80% споживчих кредитів береться на абсолютно непотрібні речі.

Але є і зворотний бік цього способу — якщо всі почнуть так аналізувати свої кредити, то просто перестануть їх брати, і вирушать у фітнес-клуби, книжкові магазини, на сайти знайомств, до психологів тощо. Якщо банки втратять 80% свого прибутку з позик, то вони можуть розоритися, а це буде дуже погано для економіки.

Джерело