Для чого необхідні сталеві відводи

Існує велика кількість видів трубопровідної арматури. Серед найбільш використовуваних – різноманітні відводи. Вони призначені для з’єднання ділянок труб, що знаходяться під кутом одна до одної. Щоб розібратися в тому, які саме відводи потрібні в тому чи іншому конкретному випадку, потрібно більше дізнатися про їхні особливості та сфери застосування.

Відводи як важлива трубопровідна арматура

Можна вважати, що основну частину будь-якого трубопроводу складають прямі ділянки труб. Але постійно виникають ситуації, коли потрібно забезпечити зміну напрямку транспортування рідин, сипучих тіл або газів. У цьому випадку застосовуються відводи сталеві – елементи, призначені для з’єднання труб, що йдуть під кутом одна до одної. Може йтися практично про будь-які кути між сусідніми ділянками труб. Сталеві відводи забезпечують просте і зручне з’єднання.

Способи виготовлення

Використовуються такі способи виробництва відводів зі сталі:

  • Точені роблять за допомогою обробки металевої заготовки на токарному верстаті.
  • Зварні виготовляють, зварюючи окремі секції.
  • Гнуті продукуються на трубозгинальному верстаті.
  • Для штампозварних спочатку роблять штамповані з листової сталі заготовки, потім їх зварюють.
  • Також існують сильно гнуті з’єднання. Вони відрізняються великим кутом вигину. Їх роблять на трубозгинальному верстаті з використанням спеціальної технології.

Кожен різновид має свої сильні та слабкі сторони, які потрібно враховувати при виборі.

Переваги

Використання сталевих відводів має такі переваги:

  1. Довговічність. Забезпечується використанням якісних матеріалів. Вони витримують високий тиск і проявляють стійкість до параметрів зовнішнього середовища.
  2. Гнучкість у плануванні та встановленні трубопроводів різного призначення. Наявність відводів дає можливість розташовувати труби найбільш зручним чином, розташовуючи в потрібних місцях прямі ділянки труб.
  3. Економічність. При застосуванні сталевих відводів можна скоротити використання фітингів.
  4. Універсальність. Можна застосовувати деталі для з’єднань практично під будь-якими потрібними кутами.

Застосування сталевих відводів допомагає забезпечити надійність роботи трубопроводу. Важливе значення має їхній правильний вибір у конкретній ситуації.

Як вибирати

Правильно обрані відводи забезпечать надійне з’єднання на довгий час. Під час вибору слід враховувати таке:

  • Геометричні параметри. Треба, щоб деталь мала потрібний розмір отворів. Також слід враховувати товщину стінок.
  • Кут вигину. Найчастіше він знаходиться у діапазоні від 45 до 180 градусів.
  • Матеріал. Сталеві труби можуть бути, наприклад, оцинкованими. Важливо, щоб матеріал відводу відповідав за своїми властивостями тому середовищу, яке переміщатиметься через трубопровід.

Використання сталевих відводів дозволяє зробити надійне з’єднання труб під потрібним кутом. Існує велика кількість їхніх різновидів, серед яких практично завжди можна знайти потрібні для монтажу.