Гречка — користь і шкода для організму, все про популярний продукт

Корисні властивості, як вибрати, як зберігати і готувати.

Гречка — рослина сімейства споришів. Воно включає 15 видів рослин, що ростуть в помірних широтах Європи та Азії. У медицині, фітотерапії, бджільництві та в харчових цілях. Бджоли отримують нектар з квіток гречки, з яких вони виробляють гречаний мед, а насіння гречки найчастіше використовуються для виробництва наступних напівфабрикатів:

  • білої і смаженої гречки;

  • гречаного борошна;

  • гречаних пластівців;

  • гречаних висівок (гречаного лушпиння), інформує Ukr.Media.

Ще один вид гречки що набирає популярність — зелена. Це така ж гречана крупа, яка не піддавалася масованому обсмажуванню. Зерна тільки очистили від жорстких зовнішніх плодових оболонок і сушили природним чином. У такому вигляді, зазвичай, гречка зберігає ще більше своїх корисних речовин.

Гречка, з якої отримують гречку, стала культурною рослиною вже близько 2000 р. до н.е. — цей період сходить до першого вирощування гречки в гірських районах Індії. Звідти вона спочатку потрапила в Китай, Корею і Японію, завоювавши при цьому території Середньої Азії. А в Європу її, ймовірно, занесли монголи і татари.

Корисні властивості гречки

Гречка славиться багатьма поживними властивостями. Перш за все, це відмінне джерело високоякісного білка, вміст якого становить 10-18 грамів. Вже в 100 г гречки досить незамінних амінокислот (не синтезованих організмом), щоб повністю покрити потреби людини.

Харчова цінність гречки на 100 грамів продукту:

  • Білки — 12,6 грама
  • Жири — 3-3 грами
  • Вуглеводи — 57 грами
  • Калорійність — 300-310 кілокалорій

Гречка містить невелику кількість жиру (близько 3%), що складається в основному з ненасичених жирних кислот. Гречаний крохмаль є джерелом складних вуглеводів, а сама гречка є цілозерновим продуктом, а це ті речі які є найбільш важливими в раціоні людини, як пишуть вчені з Гарварда.

У 100 г гречки міститься цілих 6 грамів клітковини, що покриває 25% потреби в цьому інгредієнті. Гречка також багата вітамінами. В основному це вітаміни групи B (В1, В2, В6). Також важлива наявність в крупі білків, що зв'язують вітамін В1, внаслідок чого він краще засвоюється організмом.

Глікемічний індекс гречаної групи досить низький, проте деякі сорти досягають середнього рівня. Вчені припускають, що це пов'язано з певним типів вуглеводів в гречаній крупі, які роблять клітини більш чутливими до гормону інсуліну і можуть затримувати перетравлення цукру.

5 важливих властивостей гречки

Гречка також містить ніацин і вітамін Е, відомі своїми антиоксидантними властивостями. Що стосується мінералів, то вона багата магнієм, залізом, цинком, міддю, фосфором і калієм.

Не містить глютену

Гречка не містить глютену, що робить її придатною для людей з глютеновою хворобою, пише Британська асоціація здоров'я. Однак, якщо для вас важливо уникати глютен, обов'язково перевіряйте етикетки при покупці продуктів з гречки. Деякі комерційні продукти, такі як локшина, можуть бути виготовлені з гречаної крупи в поєднанні з пшеницею і, отже, можуть містити глютен.

Багата антиоксидантами

У гречці міститься безлічі корисних антиоксидантів, і багато в чому більше, ніж у звичних злакових, таких як овес або пшениця. Вона володіє такими рослинними сполуками, як рутин, а також d-хіроінозитол, які потрібні для нормального функціонування органів людини.

Важлива для здоров'я серця

Дослідження вчених з Великобританії показали, що гречка багата корисними для серця поживними речовинами, в тому числі магнієм і клітковиною. Крім того, це гарне джерело рослинних сполук, званих рутин і кверцетин, що володіють захисним антиоксидантним властивостям. Ці елементи важливі для здорового функціонування серцево-судинної системи.

За даними американських дослідників, гречка допомагає тілу контролювати баланс холестерину. Певний тип білка в зернах може зв'язуватися з "поганим" холестерином, заважаючи йому всмоктуватися в кров.

Ідеальна для дієтичного харчування

Завдяки поживним властивостям гречки людям, що борються із зайвою вагою, можна впевнено включати її в свою дієту. Зерна гречки містять від 10 до 18% високоякісного білка (чим в більш теплих регіонах вона росте, тим більше білка).

Вміст жиру в зернах гречки всього 3%, до того ж це ненасичені жири, які потрібні організму. Гречка також багата харчовими волокнами, які не тільки забезпечують відчуття ситості на довгий час, але і підтримують роботу кишечника і прискорюють обмін речовин.

Містить амінокислоти

Зерна гречки дуже багаті амінокислотами. Вживання 100 грамів гречаної крупи покриває добову потребу в цих з'єднаннях, необхідних для правильного функціонування організму і при фізичних навантаженнях. Завдяки вмісту амінокислот регулярне вживання гречаної крупи сприяє зниженню рівня "поганого" холестерину в крові, підвищуючи при цьому концентрацію хорошого холестерину.

Чи безпечна гречка для всіх?

Гречка безпечна для більшості людей, в тому числі для хворих на целіакію. Однак у деяких людей може бути алергія. Це може бути актуально для людей з алергією на рис через так званої перехресної алергії.

Як вибрати і зберігати гречку?

В магазинах нашої країни найчастіше зустрічається гречка двох видів: ядриця (ціле зерно) і пророб (колоте зерно). Крупа гречки може бути пропарена і не пропарена. Першу ще називають швидкорозварювальною. Сама крупа зазвичай продається в різноманітних пачках і навіть фасованої в порційні пакети.

Вибирати варто крупу в прозорих упаковках (з целофану або паперу з прозорим віконцем), щоб можна було оцінити вид зерен. Звернути увагу треба на наявність домішок і цілісність упаковки.

Гречана ядриця може зберігається до 18-20 місяців, пророб — не більше 18 місяців. Тому звертайте увагу на дату фасування і виготовлення.

Як приготувати гречку?

У традиційній кухні гречка зазвичай виступала як високоенергетична основа для страви. У селах її зазвичай подавали з салом або варили на молоці. Пізніше вона стала з'являтися в якості компаньйона до різних вершкових, м'ясних і густих соусів на основі грибів, які дуже добре поєднуються один з одним. І, ймовірно, саме в цих формах більшість з нас знають її по рідному дому.

Після покупки потрібно перебрати зерна. Якщо навіть ви купуєте товар високої якості, там можуть виявитися сліди інших рослин. Далі потрібно промити гречку під проточною водою, поки вода не буде прозорою.

Для розсипчастості і аромату крупу потрібно прожарити і просушити на гарячій сковороді. Дочекайтеся легкого аромату і знімайте, зазвичай достатньо 5 хвилин. Сама гречка вариться від 15 до 25 хвилин. Після зніміть каструлю з плити і дочекайтеся, поки крупа вбере воду, що залишилася.

Рецепт з гречки

В останні кілька років з'явилося багато цікавих ідей для цієї класичної каші. Дуже популярно, наприклад, кашотто — дуже просте блюдо, приготоване в каструлі, з крупою і різними начинками, натхненне італійським ризотто на основі рису.

Потрібні інгредієнти:

  • гречана крупа;
  • баклажан;
  • цибуля і часник;
  • оливки;
  • олія;
  • петрушка;
  • спеції.

Приготування:

Для приготування кашотто крупу необхідно зварити згідно з інструкцією на упаковці (можна трохи скоротити час). Цибулю і баклажани наріжте кубиками. Приправте сирі баклажани сіллю, щоб вони не стали гіркими. Розігрійте олію на сковороді і обсмажте спочатку цибулю, а потім додайте баклажани.

У сковороду всипте ще трохи оливок і додайте цільнозернову муку. Перемішуйте, поки не вийде кашоподібна суміш. Залийте водою, щоб отримати досить густий соус. Все це проваріть на повільному вогні і додайте спеції. Приправте сіллю, потім часником і іншими спеціями.

Додайте петрушку в самому кінці приготування. Зварену крупу гречки висипайте цілком в уже готовий соус. Після перемішайте і тримайте на вогні ще кілька хвилин. Приготоване таким чином блюдо можна подавати як самостійне, так і в якості доповнення до курки або риби.

Источник